26 Apríl, Piatok
 15 °C
TOP

Michalovské langoše

Belgičania majú svoje hranolky, Briti fish and chips, americké fastfoody sa nezaobídu bez hamburgerov a thajské bez smažených cvrčkov. My si chuťové bunky vždy radi pošteklíme nadýchaným langošom. Jeho názov pochádza z maďarského slova láng – plameň. Pôvodne sa vyrábal zo zbytkov cesta, ktoré ostali po pečení chleba. Spôsob jeho prípravy sa neustále menil, no vždy išlo o nadýchaný posúch, ktorý vábi najmä svojou vôňou. Väčšinou platí, že najlepší langoš aký kto kedy jedol je práve ten, ktorý si vlastnoručne vyrobí. My vám prinášame recept na pravé michalovské langoše, po ktorých sa doma len tak zapráši.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg polohrubá múka
  • 500 ml mlieka
  • 250 ml kyslá smotana
  • droždie
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kryšt. cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • cesnak, tatárska omáčka, kečup

POSTUP:

  1. Mlieko trochu ohrejeme, aby bolo vlažné a odlejeme 1/3 mlieka, do ktorého pridáme droždie (pridávam do mlieka štipku kryšt. cukru). Múku, soľ, cukor, sódu, smotanu, mlieko a vykysnuté droždie vymiesime a necháme kysnúť 1 hodinu.
  2. Po hodine si urobíme malé bochníky a necháme ich ešte 20 minút kysnúť prikryté utierkou. Zvyšné cesto si zabalíme a dáme do chladničky. 
  3. Rukou pomaly naťahujeme cesto, až ho máme tenké a vyprážame na horúcom oleji do zlatista.
  4. Do polovice pohára si dáme vodu, lyžičku soli a 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku a potierame ním upečené langoše. Podľa chuti dávame tatársku omáčku, kečup, smotanu, strúhaný syr.
  5. Cesto na langoše si môžeme nechať zabalené v chladničke aj na dlhšie, len treba nechať bochníčky dlhšie kysnúť – cca 1 hodinu (cesto je studené).

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár