21 Máj, Utorok
 23 °C
TOP

Jedlom proti jarnej únave

V jarnom období by sme mali potlačiť do úzadia ťažké jedlá, ktoré prevládali v našom jedálničku počas zimy a odľahčiť tak náš tráviaci systém. Veľmi dobrú službu nám v tomto prípade môžu urobiť rozličné zeleninové či ovocné šaláty a nátierky, pretože dodajú nášmu telu množstvo tak potrebných vitamínov. Nechajte sa inšpirovať.

Nátierka s jarnou cibuľkou

Suroviny: 1/2 zeleru, 4 mrkvy, 2 jarné cibuľky, šťavu z polovice citróna, 250 g tvarohu, 1 biely jogurt, soľ

Postup: Zeler a mrkvu najemno nastrúhame, jarnú cibuľku pokrájame na kolieska, všetko vložíme do misky a dôkladne premiešame. Pridáme šťavu z citróna, tvaroh, biely jogurt a opäť premiešame. Dochutíme soľou. Podávame s celozrnným chlebom, prípadne bagetou.

Šalát s pomarančom

Suroviny: 4 druhy rozličných druhov šalátov, 2 pomaranče, 3PL olivového oleja, šťavu z polovice citróna, 50 g vlašských orechov, nasekanú pažítku, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V šalátovej miske pripravíme marinádu vymiešaním olivového oleja s citrónovou šťavou, soľou a korením. Pomaranče olúpeme, odstránime aj bielu šupku, rozoberieme ich na mesiačiky, prekrojíme na menšie kúsky a vložíme do pripravenej marinády. Šaláty umyjeme, rozdelíme na lístky a pridáme do šalátovej misky k pomarančom a marináde. Všetko spolu premiešame. Pred podávaním posypeme orechmi a pažítkou. Šalát podávame s celozrnným pečivom.

Šalát s kuracím mäsom

Suroviny: 1 ľadový šalát, 1 šalátová uhorka, 2 papriky, 5 paradajok, 250 g kuracích pŕs, soľ, oregano, olivový olej

Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky a dáme do misy, kde všetky druhy premiešame. Kuracie prsia nakrájame na kocky. Dáme na panvicu, posypeme soľou a necháme na oleji restovať. Opečené mäso dáme odkvapkať na obrúsok, potom ho nasypeme do šalátu a zamiešame. Podľa potreby ešte pokvapkáme olivovým olejom. Šalát podávame samotný alebo s celozrnným pečivom.

zdroj foto congerdesign pixabay

Odoslať komentár