02 Máj, Štvrtok
 20 °C
TOP

Bryndzové pirohy so škoricou

Niekto ich má rád tradičné – iba s bryndzou, iní ich plnia mäsom, či sladkými lekvármi. Pirohy. Jedlo, ktoré sa snáď v každom kúte Slovenska pripravuje rozdielne. V priebehu storočí sa stalo populárne nielen v Poľsku a na Slovensku, ale aj na Ukrajine, v Nemecku, Maďarsku, Rumunsku, či Slovinsku. V americkom Glendone má piroh s vidličkou dokonca aj svoju 7,6 metrov vysokú sochu. My sme si pre vás pripravili recept na pirohy, ktoré varili staré mamy v obci Ľubica na Spiši. Výnimočné sú v tom, že do zemiakovo-bryndzovej plnky pridávali aj škoricu. Skúste si ich pripraviť podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg polohrubej múky  
  • zemiaky
  • 1 ks bryndze
  • škorica
  • soľ
  • voda
  • 2 vajcia
  • slanina

POSTUP:

  1. Uvaríme si zemiaky. Scedíme ich a pridáme do nich bryndzu a škoricu (množstvo podľa chuti), popučíme a necháme vychladnúť.
  2. Kým zemiaky chladnú, pripravíme si cesto na pirohy. Vezmeme polohrubú múku, vajcia. Mierne osolíme. Postupne vypracuvávame cesto. Pomáhame si aj prilievaním vody z hrnčeka.
  3. Rozdelíme si cesto na dve časti. Prvú časť si rozvaľkáme a buď pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kolieska.
  4. Keď nám zemiaky vychladnú, na každé koliesko dáme plnku a po okrajoch lepíme dokopy. Treba poriadne zatlačiť, aby plnka nevytiekla.
  5. V hrnci si dáme zovrieť vodu a nahádžeme prvú dávku pirohov. Treba ich variť postupne po určitom počte, aby sa vám nijako nezlepili. Keď vyplávajú všetky hore, necháme ešte chvíľu cesto povariť a scedíme.
  6. Na panvici si pripravíme slaninku a na tanieri posypeme pirohy pažítkou. Pridať môžete aj kyslú smotanu. Ak slaninku nechcete, môžete si pirohy pripraviť aj len s rozpusteným maslom.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár