07 Október, Piatok
 18 °C
TOP

Kúzelné Moravské koláče

Podmanivá vôňa čerstvo upečených kruhovitých koláčov, v strede so sladkou náplňou, znásobená ich výbornou chuťou. To sú Moravské koláče. Pečú sa už viac ako dve stovky rokov. Väčšinou ich gazdinky pripravovali pri výnimočných udalostiach ako sú Vianoce, či svadba. Naši predkovia im dokonca pripisovali kúzelnú moc. Všetko záviselo od náplni koláča. Čokoláda mala priniesť peniaze, mak plodnosť a broskyne šťastie. Pripravte si ich podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • -500 g polohrubá múka
  • -125 ml mlieko
  • – 125 ml vlažná voda
  • – 1 ks vajce
  • – 2 PL olej
  • – 1 ČL soli
  • – 1 ČL kryštálový cukor
  • – 21 g droždie

Tvarohová plnka:

  • – 250 g tvaroh
  • – hrozienka
  • – práškový cukor
  • – vanilkový cukor

Posýpka:

  • 35 g polohrubá múka
  • 35 g práškový cukor
  • 18 g maslo

POSTUP:

  1. Najprv si vypracujeme cesto. Mlieko a cukor trocha prihrejeme a pridáme droždie. Necháme vykysnúť. Zmiešame múku, vlažnú vodu, olej, vajce, soľ a pridáme kvások. Cesto dobre vymiesime, zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.
  2. Po vykysnutí dáme cesto na dosku a vyvaľkáme na tenko. Vykrojíme kolieska alebo prekrojíme na štvorce. Pripravíme si tvarohovú plnku a posýpku.  Plnku vytvoríme tak, že si zmiešame tvaroh s hrozienkami, pridáme vanilkový a práškový cukor podľa chuti. Pri posýpke len zmiešame všetky ingrediencie dokopy.
  3. Naplníme každý jeden kus kolieska z cesta tvarohovou plnkou a zatočíme ako na buchty. Potom si do nich vytlačíme jamky, ktoré naplníme lekvárom a navrch dáme posýpku. Na spodok plechu dáme papier na pečenie. Cesto natrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180 stupňov – približne 35 minút.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár