Domáce šúlance s kapustou
Kedysi sa podávali ako slávnostné jedlo počas Štedrého večera, či Nového roka. Ľudia ich zvykli jesť aj na Hromnice, a to kvôli tomu, aby bolo obilie, ľam a konope dlhé a dobre sa vydarili. Šúlance patria k tradičným pokrmom našich starých mám. Mnohí ich jedia hlavne s makom, či strúhankou. My sme si pre Vás pripravili netradičný recept na tradičné šúlance s kapustou.
INGREDIENCIE:
- Zemiaky
- Soľ
- Polohrubá múka
- Hladká múka
- Vajce
- Bravčová masť
- Kyslá kapusta
- Slanina
- Klobása
POSTUP:
- Očistené, pokrájané a osolené zemiaky uvaríme, a potom ich popučíme a necháme vychladnúť.
- Cibuľu popražíme asi na 1 lyžici masti do sklovita, pridáme pokrájanú slaninu, popražíme, pridáme údenú, pokrájanú klobásu.
- Keď máme všetko popražené pridáme kyslú kapustu a popražíme všetko spolu.
- Zemiaky medzitým vychladli, pripravíme si podložku, kde si vysypeme zemiaky, dáme vajce, osolíme. Pridáme polohrubú a hladkú múku v pomere pol na pol a vymiesime cesto, aby sa nám nelepilo na ruky. Nemiesime príliš dlho, aby nám cesto pod rukami nezredlo.
- Potom si šúľame dlhé valčeky, ktoré porežeme na menšie kúsky. Varíme ich v osolenej vode, keď vyplávajú na povrch., varíme ich cca 2min. Šúľance nakoniec
- zmiešame s pripravenou zmesou.
- Kto má radšej sladké, tak si popraží strúhanku, zmieša so šúľancami a práškovým cukrom, môžete podávať na tanieri s džemom.