19 Apríl, Piatok
 8 °C
TOP

Zachráňme kultúru! – Neznie vám to akosi tak nejak – prázdno?

Nie sú to iba také sporadické zvolania zúfalcov, na ktorých aj tak každý v zásade iba kašle?

Videl niekto z vás člena sláčikového kvarteta blokovať pomalou jazdou diaľnicu s dodávkou kotlebovcov vo vedľajšom jazdnom pruhu? Videl niekto z vás tympánistu symfonického orchestra hulákať na hraničnom priechode? A že by ho s jeho nástrojom bolo počuť! Videl niekto z vás napríklad – hercov činohry národného divadla večer čo večer v správach nariekať, že oni ešte nedostali pandemické odmeny? Alebo – z tej amatérskejšej strany – nejakých divadelných ochotníkov kráčať v šíku ulicami hlavného mesta a hulákať do megafónov, že potrebujú pomoc? Zakladať asociácie – ako združenie prevádzkovateľov aquaparkov a z ich pozície sa vyhrážať vláde? Veľmi bizarné predstavy.

Možno aj preto nikoho nezaujímajú. Burčiak má svoje dni burčiaka, vinobrania a kolotoče počas nich síce oficiálne nebudú, ale neoficiálne aj tak budú, akurát starčekov uzavrieme v ich domovoch a umelcov izolujeme od tých, ktorí odmietajú nosiť rúška a roznášajú nákazu. Aby sa náhodou tým roznášačom niečo nestalo. Čo tam po umelcoch, čo tam po starkých, ktorých v nemocniciach nesmú navštíviť najbližší, čo tam po umeleckých súboroch, ktoré smú svoju produkciu predvádzať pred päťdesiatimi divákmi?

Do lietadla sa pokojne môže narvať na desať hodín aj dvestovka pasažierov, do desať krát priestorovo väčšej koncertnej a tak isto klimatizovanej sály na dve hodiny iba päťdesiatka divákov. Kde má toto základ, logiku, kde to má svoju rozumnú podstatu?

Držíme sa zásady, že dáme iba tomu, čo kričí? Kto má najviac roztvorený zobák? Pardon, nie je to až neskutočne animálne primitívne? Energia, akú vynakladáme na pomoc “kultúre” – v úvodzovkách nie dehonestujúco, ale preto, že je to nesmierne široká oblasť spoločenského života, to je energia letného vánku, ktorý nezdvihne ani len opadnutý list z brezy.

Je potešiteľné a chvályhodné, že ministerka kultúry už rokovala s ministrom financií. Ale žiada sa pripomenúť členom krízového štábu a všetkým tým, v moci ktorých sú obmedzujúce pandemické nariadenia – zastavte sa už! Prečo radšej nenariadite povinnosť rúšok ako vo všetkých okolitých krajinách? Nemáte odvahu? Bojíte sa o nejakú politickú popularitu? Ak zlikvidujeme kultúru, zničíme aj posledné zvyšky kultúrnosti. Že by fakt o toto niekomu u nás išlo zámerne? Tak sa to aspoň javí.

Odoslať komentár