Venčeky rozplývajúce sa na jazyku
Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta. Kto by už nemal rád ten pocit, keď sa každé ich sladké sústo rozplýva na jazyku. Mnoho mýtov, ktoré sa ale o odpaľovanom ceste popísali z neho robí postrach kuchyne. Skúsené cukrárky ale tvrdia, že dôležité pri ňom je len to, aby sa v prvých minútach pečenia pekne nafúklo, a potom si udržalo tvar. Prinášame vám výborný recept na vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta, vďaka ktorému sa vám určite vydaria.
INGREDIENCIE
NA PRÍPRAVU CESTA:
- 250 ml voda
- 50 g maslo
- 150 g múka polohrubá
- štipka soľ
- 4 ks vajce
NÁPLŇ VENČEKOV:
- 1 balíček – Zlatý klas
- 400 ml mlieko polotučné
- 50 g cukor
- 50 g maslo zmäknuté
- 1 KL Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
POSTUP:
- Začneme prípravou cesta. Najprv si v hrnci uvaríme vodu s maslom. Vmiešame múku zmiešanú so soľou a za neustáleho miešania vytvoríme hladké cesto. Pozor. Nesmie sa lepiť na steny hrnca. Potom ho odstavíme, dáme do misy a necháme vychladnúť. Zamiešame do neho vajcia – najlepšie ručným šľahačom do hladka.
- Cukrárenské vrecko si naplníme cestom a na vymastené plechy vyrobíme venčeky. Vložíme do rúry a pečieme.
- Venčeky necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme plnku. Klasicky uvaríme Zlatý klas so 400 ml mlieka a s cukrom. Necháme úplne vychladnúť. V miske si vyšľaháme maslo s extraktom dohladka. Po častiach doň zašľahaváme aj vychladnutý puding.
- Venčeky, ktoré nám už vychladli pozdĺžne rozkrojíme. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka a venčeky naplníme. A dáme stuhnúť do chladničky.