Ovocno – želatínové rezy
Označujú ju ako zabudnutý elixír mladosti. A to vraj preto, lebo pomáha predchádzať vzniku vrások. Želatína. Určite ste sa už aj vy prechádzali okolo cukrárne a farbami hrajúce koláče už pri pohľade pošteklili vaše chuťové bunky. Prinášame vám recept, vďaka ktorému si aj doma vykúzlite zákusok ako z cukrárne.
INGREDIENCIE:
- malinový, alebo jahodový džem
- smotana na šľahanie 2x 250ml
- stužovač do šľahačky / môže no nemusí byť /
- červená želatína 2-3ks
- mrazené čučoriedky, jahody, ríbezle, maliny
Cesto:
- Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtka a bielka. Z bielok vyšľaháme tuhú penu a žĺtka vyšľaháme buď ručne alebo v mixéri s práškovým cukrom do jemna, ak zmes bude hustejšia pridáme buď trochu vody alebo ovocného sirupu / malina, jahoda /.
- Keď sú vajíčka dobre vymiešané, pridáme citrónovú kôru, premiešame a pomaly pridávame preosiatu polohrubú múku zmiešanú tiež s preosiatym práškom do pečiva. Nakoniec pridáme vyšľahané bielka a zľahka všetko zmiešame, aby nám cesto nekleslo.
- Plech vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a jemne posypeme múkou. Jemne cesto vylejeme na plech a rovnomerne ho rozotrieme.
- Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry 200 stupňov. Doba pečenia /podľa typu rúry / 15 -20min.
- Na vychladnutý koláč rovnomerne natrieme malinový, alebo jahodový džem a dobre vyšľahanú šľahačku /môžete i nemusíte do nej pridať stužovač /.
- Na šľahačku poukladáme mrazené maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle, všetko podľa chuti a dáme koláč zatiaľ do chladničky trochu stuhnúť kým si pripravíme podľa návodu na obale červenú želatínu.
- Keď želatína bude mierne vychladená, začne tuhnúť, vyberieme koláč z chladničky a vylejeme želatínu na celý koláč a opäť ho dáme do chladničky.
Najlepší je na druhý deň.