06 Máj, Pondelok
 19 °C
TOP

Plody hurmi-kaki sú plné živín

Hurmi-kaki je plod stromu ebenovníka rajčiakového a niekedy sa nazýva tiež tomel. V súčasnosti sa pestuje takmer vo všetkých subtropických a polotropických oblastiach sveta, ale svoje miesto našiel už aj na Slovensku. Má veľmi sladkú chuť a obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.

Hurmi-kaki môže byť žltej, žlto-oranžovej až červenej farby s tenkou a hladkou šupkou. Šupka nezrelých plodov je tvrdá a dužina chrumkavá a často veľmi trpká. Plody dozrievajú v nízkych teplotách neskoro na jeseň, kedy zmäknú a zosladnú. Dužina je v zrelosti mazľavej až marmeládovitej konzistencie a má takmer medovú chuť, pričom plody sú plné živín. „Sú bohaté na vitamíny, ako vitamín B, ktorý je dôležitou súčasťou rôznych enzymatických procesov a metabolických funkcií v tele, vitamín E, ktorý pozitívne vplýva na pokožku, vlasy a nechty, ďalej najmä pre imunitu nevyhnutný vitamín C, kde jeden plod obsahuje aj do 20% z odporúčaného denného príjmu či vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie a správnu funkciu očí a kde jeden plod obsahuje aj do 55% z jeho odporúčaného denného príjmu,“ vymenúva MUDr.Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Z minerálov sú hurmi-kaki bohaté na draslík, čo pôsobí priaznivo na znižovanie vysokého krvného tlaku a prevenciu rizika srdcovocievnych ochorení. Sú taktiež dobrým zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutným kofaktorom mnohých enzýmov dôležitých pri tvorbe energie a antioxidačnej obrany. Ďalej obsahujú flavonoidy, akými sú napríklad kvercetín a kaempferol, ktoré taktiež pomáhajú znižovať krvný tlak, množstvo „zlého“ LDL cholesterolu a majú protizápalové účinky. Nájdete v nich tiež vlákninu, ktorá je nevyhnutná na prevenciu zápchy a pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Taktiež rozpustná vláknina v hurmi-kaki zabezpečuje pomalé trávenie a vstrebávanie cukru, čo pomáha predchádzať výkyvom hladiny cukru v krvi.

Použitie – Hurmi-kaki je možné konzumovať v rôznych formách. Sú výborné čerstvé, sušené i varené. Možno ich jesť ako jablká nakrájané na mesiačiky. Dostatočne zrelé a mäkké hurmi-kaki je možné dokonca i vyjedať lyžičkou. Ako pyré je ich možné pridať do smoothie, koláčov, džemov, výborne chutia s tvarohom alebo jogurtom či ako príloha k tofu alebo k mäsovým jedlám.

Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

zdroj foto dmarr515 pixabay

Odoslať komentár