Mrkvovníčky s jahodovým džemom
Milovníci suchých zákuskov zbystrite pozornosť! Zabudnite na rýchle koláčiky z lístkového cesta. Prinášame Vám recept na výnimočné mrkvovníčky s jahodovým džemom. Budete prekvapení, ako výborne chutia, napriek tomu, že v ceste nie je ani štipka pridaného cukru. Vďaka kombinácii džemu a mrkvy sú sladké a neskutočne chrumkavé. Navyše sa medzi koláčmi považujú za jedny z najzdravších pochúťok. Nečudo. Veď o mrkve sa so žartom zvykne hovoriť, že jej kalorická hodnota je záporná, pretože na jej strávenie vydá telo viac energie, ako z nej získa.
INGREDIENCIE:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g mrkvy
- 250 g masla alebo margarínu
- Kypriaci prášok do pečiva
- Soľ
- Jahodový lekvár
POSTUP:
- V nádobe si zmiešajte múku, cukor, soľ i prášok do pečiva. Pridajte zmäknuté maslo. Cesto dobre rukou spracujte. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a opäť zapracujte.
- Nemusíte cesto nechať odležať, ale môžete s ním začať pracovať. Na tenko ho vyvaľkajte a povykrajujte kolieska.
- Na každé koliesko pridajte lekvár. Cesto nakoniec spojte na koncoch, presne tak, ako keď pripravujete pirohy. Je potrebné poriadne ho zatlačiť, aby lekvár nevytiekol.
- Takto pripravené pirôžky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte pri teplote 170 °C 15 – 20 minút.