Domáci hovädzí hamburger
Za objaviteľa hamburgeru tak, ako ho poznáme dnes, sa považuje Fletcher Davis z Texasu, ktorý mal ako prvý predávať sendvič v žemli s horčicou, kečupom a hranolkami. Prinášame Vám recept na hamburger s domácou žemľou, pri ktorom si na hranolky ani nespomeniete. Prajeme Vám dobrú chuť.
Hovädzí hamburger
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 a 1/2 červenej cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 žĺtok
- 3 lyžičky jemného kečupu
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku 1 a 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky
- 4 lyžice strúhanky
- olivový olej
- 6 lyžíc majonézy
- šťava z 1 citróna
- 150 g cherry paradajok
- 1 lyžička balsamica čerstvá bazalka
- 6 bielych alebo hamburgerových žemlí
- 250 g mozzarelly
Hovädzí hamburger
- Na panvici na troche olivového oleja orestujeme 1 červenú cibuľu nasekanú nadrobno. Necháme ju trochu vychladnúť.
- V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, 2 nasekané strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, 1 žĺtok s orestovanou cibuľou. Ochutíme kečupom, horčicou, soľou, korením, ¼ lyžičkou mletej papriky.
- Ak je mäsová zmes príliš riedka, môžeme pridať strúhanku. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých rukami vytvarujeme 6 fašírok. Aby sa nám mäso nelepilo na ruky, môžeme si ich potrieť olivovým olejom. Pripravené fašírky odložíme do chladničky a vyberieme ich tesne pred grilovaním.
- Mäsové fašírky pokvapkáme olivovým olejom a položíme ich na gril. Grilujeme z oboch strán, aby bolo mäso nielen prepečené, ale aj šťavnaté. Môžeme ich pripraviť aj na dobre rozpálenej grilovacej panvici.
Papriková majonéza
- Majonézu zmiešame s 1 lyžičkou mletej sladkej papriky a citrónovou šťavou. Odložíme na chvíľu do chladničky.
Salsa
- V miske zmiešame nadrobno nasekanú zeleninu – ½ červenej cibule, 1 strúčik cesnaku a cherry paradajky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Prilejeme balsamico a 3 lyžice olivového oleja. Salsu odložíme na 30 minút do chladničky. Pred servírovaním pridáme lístky čerstvej bazalky nasekanej nadrobno. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Domáca žemľa na hamburger
- Suroviny
- 17 g droždia
- 35 g cukru
- 250 ml mlieka
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 14 g soli
- 65 g masla
- 2 vajcia „M“
- sézam na posypanie
Postup :
- Pripravíme si kvások z droždia, teplého mlieka a cukru.
- Zmiešame múku, soľ, 2 vajcia, zvyšok teplého mlieka, roztopené maslo. Primiešame kvások a vyhnetieme cesto dohladka.
- Necháme vykysnúť prikryté fóliou, ideálne na teplom mieste, cesto má zdvojnásobiť svoj objem.
- Následne rozdelíme cesto a odvážime 125 g bochníky, tie vyhnetieme na malé guľky, ktoré necháme ešte vykysnúť na doske tak, aby zdvojnásobili svoj objem.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom.
- Pečieme 14 min. pri 190 °c, čas pečenia prípadne upravíme podľa typu rúry.
- Tip redakcie 🙂 : žemle krásne držia rovnomerný tvar v silikónovej forme na pečenie žemlí.
Servírovanie:
- Žemle prekrojíme na polovice, každú pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na grile alebo grilovacej panvici do zlatista. Spodnú časť žemle potrieme cesnakom a paprikovou majonézou, položíme plátok mozzarelly, fašírku, opäť plátok mozzarelly a na záver pridáme salsu, šalát, Prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.
- Hamburger si môžte vylepšiť zdravou prílohou, zeleninou podľa chuti, posypanou zrelým tvrdým syrom.