22 Máj, Streda
 22 °C
TOP

Domáci hovädzí hamburger

Za objaviteľa hamburgeru tak, ako ho poznáme dnes, sa považuje Fletcher Davis z Texasu, ktorý mal ako prvý predávať sendvič v žemli s horčicou, kečupom a hranolkami. Prinášame Vám recept na hamburger s domácou žemľou, pri ktorom si na hranolky ani nespomeniete.  Prajeme Vám dobrú chuť.

Hovädzí hamburger

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 a 1/2 červenej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžičky jemného kečupu
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • morská soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku 1 a 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 4 lyžice strúhanky
  • olivový olej
  • 6 lyžíc majonézy
  • šťava z 1 citróna
  • 150 g cherry paradajok
  • 1 lyžička balsamica čerstvá bazalka
  • 6 bielych alebo hamburgerových žemlí
  • 250 g mozzarelly

Hovädzí hamburger

  • Na panvici na troche olivového oleja orestujeme 1 červenú cibuľu nasekanú nadrobno. Necháme ju trochu vychladnúť.
  • V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, 2 nasekané strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, 1 žĺtok s orestovanou cibuľou. Ochutíme kečupom, horčicou, soľou, korením, ¼ lyžičkou mletej papriky.
  • Ak je mäsová zmes príliš riedka, môžeme pridať strúhanku. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých rukami vytvarujeme 6 fašírok. Aby sa nám mäso nelepilo na ruky, môžeme si ich potrieť olivovým olejom. Pripravené fašírky odložíme do chladničky a vyberieme ich tesne pred grilovaním.
  • Mäsové fašírky pokvapkáme olivovým olejom a položíme ich na gril. Grilujeme z oboch strán, aby bolo mäso nielen prepečené, ale aj šťavnaté. Môžeme ich pripraviť aj na dobre rozpálenej grilovacej panvici.

Papriková majonéza

  • Majonézu zmiešame s 1 lyžičkou mletej sladkej papriky a citrónovou šťavou. Odložíme na chvíľu do chladničky.

Salsa

  • V miske zmiešame nadrobno nasekanú zeleninu – ½ červenej cibule, 1 strúčik cesnaku a cherry paradajky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Prilejeme balsamico a 3 lyžice olivového oleja. Salsu odložíme na 30 minút do chladničky. Pred servírovaním pridáme lístky čerstvej bazalky nasekanej nadrobno. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.

Domáca žemľa na hamburger

  • Suroviny
  • 17 g droždia
  • 35 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 14 g soli
  • 65 g masla
  • 2 vajcia „M“
  • sézam na posypanie

Postup :

  • Pripravíme si kvások z droždia, teplého mlieka a cukru.
  • Zmiešame múku, soľ, 2 vajcia, zvyšok teplého mlieka, roztopené maslo. Primiešame kvások a vyhnetieme cesto dohladka.
  • Necháme vykysnúť prikryté fóliou, ideálne na teplom mieste, cesto má zdvojnásobiť svoj objem.
  • Následne rozdelíme cesto a odvážime 125 g bochníky, tie vyhnetieme na malé guľky, ktoré necháme ešte vykysnúť na doske tak, aby zdvojnásobili svoj objem.
  • Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom.
  • Pečieme 14 min. pri 190 °c, čas pečenia prípadne upravíme podľa typu rúry.
  • Tip redakcie 🙂  : žemle krásne držia rovnomerný tvar v silikónovej forme na pečenie žemlí.

Servírovanie:

  • Žemle prekrojíme na polovice, každú pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na grile alebo grilovacej panvici do zlatista. Spodnú časť žemle potrieme cesnakom a paprikovou majonézou, položíme plátok mozzarelly, fašírku, opäť plátok mozzarelly a na záver pridáme salsu, šalát, Prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.
  • Hamburger si môžte vylepšiť zdravou prílohou,  zeleninou podľa chuti, posypanou zrelým tvrdým syrom.

Dobrú chuť ! 🙂

Odoslať komentár