Pohánka so zeleninou, syrovou omáčkou a medvedím cesnakom
Má špecifickú osobitú korenistú vôňu a je známy aj pre svoje liečivé účinky. Medvedí cesnak. Legenda hovorí, že pomenovanie medvedí získal preto, lebo je prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. V kuchyni ho môžeme použiť všade tam, kde zvykneme dávať pór, cesnak alebo cibuľu. Najviac vitamínov a živín si v sebe zachová, ak ho prichystáme „na studeno“. Pripravili sme si pre Vás chutný, diétny recept, za ktorý sa Vám zdravie poďakuje. Vyskúšajte Pohánku so zeleninou, syrovou omáčkou a medvedím cesnakom.
4 porcie, zdravé – diétne – chutné – rýchle varenie
INGREDIENCIE:
- 1 dcl pohánka (dá sa nahradiť cestovinou)
- 350 g balenie mrazená zelenina
- 1 cibuľa
- 1 smotana
- 1 syr v črievku (Bambino)
- 1 syr Niva (Rival)
- trošku múky a mlieka (na zahustenie, nemusí byť)
- čerstvý medvedí cesnak (v množstve podľa chuti)
- olej, soľ, čierne korenie, rasca
POSTUP:
- Do 2 dcl vriacej vody dáme 1 dcl opláchnutej pohánky, povaríme 1 min. a necháme odstáť pod pokrievkou príp. zabalené v utierke, asi 20-30 min.
- Zatiaľ si na panvici udusíme cibuľku a mrazenú zeleninku, ochutíme soľou, korením, rascou.
- V druhej panvici na troške oleja pripravíme omáčku – rozpustíme tavený syr, plesňový syr Niva, rozmiešame so smotanou (môže byť zahustená so štipkou múky a mliekom).
- Pridáme soľ a na drobno pokrájaný čerstvý medvedí cesnak.
- Na tanier servírujeme pohánku, na ňu dusenú zeleninu a celé to zalejeme omáčkou.
- Ozdobíme nakrájaným medvedím cesnakom podľa chuti.