Torta s menom baletky
Pavlova torta. Lahodný dezert, ktorý prvýkrát pripravil v r. 1926 šéfkuchár hotela vo Wellingtone pre ruskú baletku Annu Pavlovu. Vo sváre sú kvôli tejto torte dve krajiny, a to Austrália a Nový Zéland. V oboch sa totiž táto pochúťka považuje za národné jedlo. Torta je veľmi lahodná, hlavne vďaka pečenému krému zo šľahaných bielkov. Vyzdobená býva šľahačkou a ovocím. Pripravte si ju podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- Snehové pláty
- 6 kusov bielok
- 300 g kryštálového cukru
- 1 PL zemiakového škrobu
- 1 čajová lyžička octu
KRÉM:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotana na šľahanie
- podľa chuti práškový cukor
- vanilkový struk
NA ZDOBENIE:
- Ovocie podľa chuti
POSTUP:
Najprv si pripravíme snehové pláty.
- Z vaječných bielkov a cukru vyšľaháme tuhý a lesklý sneh, do ktorého na záver primiešame ocot a škrob.
- Cesto rozdelíme na dve časti a navrstvíme každú na samostatný papier na pečenie, na ktorý sme si predtým nakreslili kruh.
- Snehové pláty sa pri pečení ešte kúsok roztiahnu, preto by kruh mal byť menší ako samostatný papier.
- Oba pláty pečieme naraz v teplovzdušnej rúre predhriatej na 150 °C, 60 minút.
Potom si pripravíme plnku.
- Zmiešame mascarpone spolu s cukrom podľa chuti
- Pridáme zrniečka z vanilkového struku (prípadne vanilkový cukor) a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahanú smotanu.
- Na záver naplníme vychladené pláty krémom a dozdobíme ovocím podľa chuti.