29 Marec, Piatok
 13 °C
TOP

Torta s menom baletky

Pavlova torta. Lahodný dezert, ktorý prvýkrát pripravil v r. 1926 šéfkuchár hotela vo Wellingtone pre ruskú baletku Annu Pavlovu. Vo sváre sú kvôli tejto torte dve krajiny, a to Austrália a Nový Zéland. V oboch sa totiž táto pochúťka považuje za národné jedlo. Torta je veľmi lahodná, hlavne vďaka pečenému krému zo šľahaných bielkov. Vyzdobená býva šľahačkou a ovocím. Pripravte si ju podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • Snehové pláty
  • 6 kusov bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 1 čajová lyžička octu

KRÉM:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • podľa chuti práškový cukor
  • vanilkový struk

NA ZDOBENIE:

  • Ovocie podľa chuti

POSTUP:

Najprv si pripravíme snehové pláty.

  1. Z vaječných bielkov a cukru vyšľaháme tuhý a lesklý sneh, do ktorého na záver primiešame ocot a škrob.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti a navrstvíme každú na samostatný papier na pečenie, na ktorý sme si predtým nakreslili kruh.
  3. Snehové pláty sa pri pečení ešte kúsok roztiahnu, preto by kruh mal byť menší ako samostatný papier.
  4. Oba pláty pečieme naraz v teplovzdušnej rúre predhriatej na 150 °C, 60 minút.

Potom si pripravíme plnku.

  1. Zmiešame mascarpone spolu s cukrom podľa chuti
  2. Pridáme zrniečka z vanilkového struku (prípadne vanilkový cukor) a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahanú smotanu.
  3. Na záver naplníme vychladené pláty krémom a dozdobíme ovocím podľa chuti.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár