29 Marec, Piatok
 13 °C
TOP

Zabudnite na biely cukor, oslaďte si život javorovým sirupom

Dá sa použiť všade tam, kde používate klasický biely cukor. Na sladenie, varenie, pečenie. Palacinky, pečivo, marinády na mäso, ovsené vločky budú chutiť skvelo práve s javorovým sirupom. Táto kanadská špecialite obsahuje množstvo telu prospešných látok a antioxidantov. Je bohatý na vápnik a draslík, tiež obsahuje fosfor, železo, .mangán, zinok, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B.

Javorový sirup sa vyrába z miazgy kanadských javorov (Javor cukrový, Javor čierny, Javor červený). Na výrobu jedného litra sirupu sa spotrebuje až 40 litrov miazgy.

Hlavným producentom javorového sirupu je kanadská provincia Quebec, ktorá produkuje až 75 percent celosvetovej produkcie. Zaujímavosťou je, že tento sirup môže pokojne zmrznúť a po rozmrazení má rovnakú kvalitu. Je preto možné uskladniť ho aj v mrazničke.

Javorový sirup má zaujímavú, karamelovo-orieškovú chuť. Jeho využite v kuchyni oceníte pri varení aj pečení. Pripravte si napríklad typické kanadské lievance so sirupom, oslaďte si palacinky či krupicovú kašu. Ak vám nechutí čisto biely jogurt, pokojne si ho jemne oslaďte javorovým sirupom. Pridajte si ho aj do raňajkovej ovsenej kaše. Gurmáni používajú toto unikátne sladidlo aj pri varení, med v rôznych marinádach na mäso nahrádzajú javorovým sirupom.

Prospešný pre zdravie

Je viacero diagnóz, pri ktorých má javorový sirup pozitívne účinky. Je vhodný na posilnenie imunity a nervovej sústavy, ako prevencia aterosklerózy a rakoviny, ale aj pri tvorbe bielych krviniek. Jeho pozitívne účinky sa prejavia aj vtedy, ak chcete znížiť cholesterol či posilniť srdce.

Odporúčaná dávka je maximálne jedna lyžica javorového sirupu denne. Okrem sirupu sú v predajniach zdravej výživy k dispozícii aj produkty ako javorové maslo, javorové cukríky, javorový cukor, javorový karamel alebo javorové želé. Všetko však treba užívať s mierou, všetky tieto produkty obsahujú aj vyšší podiel sacharózy. A ak sa liečite na cukrovku, o užívaní javorového sirupu sa určite najprv poraďte s vašim lekárom.

Rada na záver: Pri kúpe javorového sirupu si dôkladne preštudujte etiketu na fľaši. Aj pri tomto produkte totiž platí, že sa na pultoch v obchodoch objavujú aj rôzne pseudo-javorové sirupy. Okrem toho, že sú síce lacnejšie, však ich zloženie vôbec nezodpovedá kvalite skutočného javorového sirupu. Kanadský javorový sirup musí byť vyrobený čisto z javorov a musí obsahovať najmenej 66 % sacharózy. Ale pri americkom javorovom sirupe sú požiadavky na obsah a kvalitu o čosi miernejšie.

Odoslať komentár