Sladký škoricový opičí chlieb
Na pohľad vyzerá ako bábovka, no výraznou škoricovou chuťou sa dá prirovnať skôr k osím hniezdam. Monkey bread alebo opičí chlieb je zákuskom pre malých a veľkých hladošov. A prečo je práve opičím? Trháte, jete a delíte sa oň rukami. Teda rovnakým spôsobom ako jedlo konzumujú opice. Pripravte si ho podľa nášho receptu a určite sa po ňom za pár minút zapráši.
INGREDIENCIE:
Cesto:
- 500 g hl.múky
- 3dcl mlieka
- 1 lyžica cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 droždia
- 125ml oleja
Zmes na obaľovanie:
- polovica masla – 120 g
- 3/4 šálky cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- bábovkova forma
- maslo na vymastenie
POSTUP:
- Pripravíme si kvások ( trocha teplého mlieka, trocha cukru, droždie). Zmiešame si všetky suroviny, pridáme vykysnutý kvások a vymiesime nelepivé, hladké cesto. Necháme vykysnúť približne hodinku.
- Vykysnuté cesto si vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a odkrajujeme kúsky ako na dukátové buchtičky. Kúsky cesta namáčame v roztopenom masle a následne v obalíme v cukre so škoricou ( alebo v škoricovom cukre). Ukladáme do bábovkovej formy vymastenej maslom asi do 3/4 formy. Keď máme buchtičky, naukladáme ich, prikryjeme formu potravinovou fóliou a necháme ešte 3/4 hodiny podkysnúť (nakysne nám plná forma).
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35min.