28 December, Sobota
 -1 °C
TOP

Sladký škoricový opičí chlieb

Na pohľad vyzerá ako bábovka, no výraznou škoricovou chuťou sa dá prirovnať skôr k osím hniezdam. Monkey bread alebo opičí chlieb je zákuskom pre malých a veľkých hladošov. A prečo je práve opičím? Trháte, jete a delíte sa oň rukami. Teda rovnakým spôsobom ako jedlo konzumujú opice. Pripravte si ho podľa nášho receptu a určite sa po ňom za pár minút zapráši.

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 500 g hl.múky
  • 3dcl mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 droždia
  • 125ml oleja

Zmes na obaľovanie:

  • polovica masla – 120 g
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 lyžice mletej škorice
  • bábovkova forma
  • maslo na vymastenie

POSTUP:

  1. Pripravíme si kvások ( trocha teplého mlieka, trocha cukru, droždie). Zmiešame si všetky suroviny, pridáme vykysnutý kvások a vymiesime nelepivé, hladké cesto. Necháme vykysnúť približne hodinku.
  2. Vykysnuté cesto si vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a odkrajujeme kúsky ako na dukátové buchtičky. Kúsky cesta namáčame v roztopenom masle a následne v obalíme v cukre so škoricou ( alebo v škoricovom cukre). Ukladáme do bábovkovej formy vymastenej maslom asi do 3/4 formy. Keď máme buchtičky, naukladáme ich, prikryjeme formu potravinovou fóliou a necháme ešte 3/4 hodiny podkysnúť (nakysne nám plná forma).
  3. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35min.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár