Osviežujúca torta s korpusom z maku
Ak si myslíte, že poriadne chutná torta sa nedá pripraviť bez múky, vyvedieme vás z omylu. Makový korpus si v poslednej dobe obľúbilo veľa dobrých domácich „cukrárov“. Nečudo. Mak nielen ulahodí chuťovým pohárikom, ale je aj zdravý. V semenách menších ako špendlíkové hlavičky udržiava vzácne živiny. Pripravili sme si pre vás recept na jednoduchú osviežujúcu tortu bez štipky múky a s minimom cukru.
INGREDIENCIE:
Korpus
- 4 ks vajíčka
- 120 g mletého maku
- 4 pol. lyžice trstinového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
- Polovica prášku do pečiva
Tvarohový krém
- 250 g jemného tvarohu
- 250 ml šľahačkovej smotany
- Čajová lyžička práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
- 3 plátky želatíny
- 150 g boroviek
Jahodové želé
- 350 g jahôd
- 3 plátky želatíny
- Černice
POSTUP:
- Najprv si pripravíme makový korpus. Z bielok vyšľaháme sneh s polovicou cukru. So zvyšným cukrom a vanilkou zase vyšľaháme žĺtka. Do pomletého maku pridáme prášok do pečiva. Obe vzniknuté hmoty následne spojíme a pridáme zľahka ešte mak. Hmotu rozotrieme do okrúhlej tortovej formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Následne pečieme pri teplote 190 stupňov asi 30 minút – podľa rúry.
- Pripravíme si tvarohovú náplň. Šľahačku spolu s lyžičkou práškového cukru vyšľaháme do tuha. S vanilkou krátko rozšľaháme jemný tvaroh. Zahustíme plátkami želatíny, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale. Primiešame borovky. Náplň rozotrieme na korpus a dáme stuhnúť do chladničky.
- Na záver umyjeme, očistíme a rozmixujeme jahody a zahustíme plátkami želatíny. Vylejeme na vychladenú tvarohovú náplň a necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Na záver navrch poukladáme černice.