Osviežte sa jablkovým krémešom
Kto by už nemal rád krémeš? Receptov a druhov je viac. Úplne prvý vraj vznikol v slovinskom Blede a napiekol ho srbský šéfkuchár Ištván Lukačevič. V lete vás skvelo osvieži jeho jablková verzia. Jablkový krémeš je veľmi šťavnatý. A najlepši je na druhý až tretí deň, keď sa poriadne schladí v chladničke. Prinášame vám recept na famóznu dobrôtku, ktorej nikdy nebudete mať dosť.
INGREDIENCIE:
CESTO:
- 5 vajec
- 150 g polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice vody
PLNKA Z JABĹK
- 1 kg očistené jablká
- 2 ks vanilkového
MASLOVÁ PLNKA
- 700 ml mlieka
- 2 Zlaté klasy
- 40 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 250 ml smotany na šľahania
- Čokoláda na postrúhanie
POSTUP:
- Najprv si pripravíme jablkovú plnku.
Očistené a postrúhané jablká zmiešame s vanilkovým cukrom. Plech si vyložíme alobalom a rozotrieme ju naň. - Pripravíme si cesto. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme aj vodu a miešame do peny. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z piatich bielkov. Takto pripravené cesto vylejeme na jablkovú plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry (190 °C asi 25 minút). Po upečení necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme maslovú plnku. Z mlieka, zlatého klasu a kryštalového cukru uvaríme puding. Maslo si tiež vymiešame s práškovým cukrom. Keď puding vychladne, pridáme ho k nemu.
Vychladený koláč preklopíme a odstránime z neho alobal. Na jablkovú plnku natrieme maslovú. - Na záver si vyšľaháme šľahačku a natrieme ju navrch. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou a dáme do chladničky stuhnút.