18 August, Štvrtok
 31 °C
TOP

Osviežte sa jablkovým krémešom

Kto by už nemal rád krémeš? Receptov a druhov je viac. Úplne prvý vraj vznikol v slovinskom Blede a napiekol ho srbský šéfkuchár Ištván Lukačevič. V lete vás skvelo osvieži jeho jablková verzia. Jablkový krémeš je veľmi šťavnatý. A najlepši je na druhý až tretí deň, keď sa poriadne schladí v chladničke. Prinášame vám recept na famóznu dobrôtku, ktorej nikdy nebudete mať dosť.

INGREDIENCIE:

CESTO:

  • 5 vajec
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 polievkové lyžice vody

PLNKA Z JABĹK

  • 1 kg očistené jablká
  • 2 ks vanilkového

MASLOVÁ PLNKA

  • 700 ml mlieka
  • 2 Zlaté klasy
  • 40 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 250 ml smotany na šľahania
  • Čokoláda na postrúhanie

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme jablkovú plnku.
    Očistené a postrúhané jablká zmiešame s vanilkovým cukrom. Plech si vyložíme alobalom a rozotrieme ju naň.
  2. Pripravíme si cesto. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme aj vodu a miešame do peny. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z piatich bielkov. Takto pripravené cesto vylejeme na jablkovú plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry (190 °C asi 25 minút). Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme maslovú plnku. Z mlieka, zlatého klasu a kryštalového cukru uvaríme puding. Maslo si tiež vymiešame s  práškovým cukrom. Keď puding vychladne, pridáme ho k nemu.
    Vychladený koláč preklopíme a odstránime z neho alobal. Na jablkovú plnku natrieme maslovú.
  4. Na záver si vyšľaháme šľahačku a natrieme ju navrch. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou a dáme do chladničky stuhnút.


Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár