Ochutnajte paštrnákové pyré!
Do Európy sa dostal z Blízkeho východu. Vyzerá ako petržlen, no svojou sladkou chuťou sa viac podobá mrkve. Je výborným zdrojom draslíka i vlákniny. Má podobný upokojujúci účinok ako medovka a zlepšuje chuť do jedla. Paštrnák. Hovorí sa o ňom ako o nedocenenej zelenine. Pripravili sme si pre vás recept, v ktorom sme ako prílohu zvolili práve pyré z paštrnáka.
INGREDIENCIE:
Na paštrnákové pyré:
- 5 ks paštrnák
- 1 strúčik cesnaku
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
- 50 g maslo
- 50 ml smotana na šľahanie
Na prípravu mäsa:
- 500 g bravčové pliecko
- 4 PL olej
- 1 pohár zeleninové lečo
- Med
- Kečup, horčica
- Soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Mäso si nakrájame na kocky. Vložíme do misky. Okoreníme a osolíme. Pridáme k nemu lečo, kečup a horčicu a pár polievkových lyžíc medu – podľa chuti. Necháme aspoň hodinku odstáť.
- Na pekáč dáme trošku oleja a vložíme doň pripravenú mäsovú zmes. Prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry asi na 50 minút.
- Kým sa mäso upečie, pripravíme si paštrnákové pyré.
- Paštrnák si ošúpeme a nakrájame na kocky, pridáme k nemu cesnak, soľ, zalejeme vodou a povaríme až kým nezmäkne.
- Scedíme ho a pridáme maslo, smotanu a zo zmesi rozmixujeme pyré. Na záver dochutíme soľou a korením. A podávame. Mäso môžeme ešte posypať nastrúhaným syrom.