18 Máj, Sobota
 15 °C
TOP

Viete správne rozmrazovať potraviny?

Ak chcete bezpečne rozmraziť mrazené potraviny, a vyhnúť sa tak možným zdravotným komplikáciám, postupujte podľa nasledujúcich rád Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA):

-Pred rozmrazovaním rozlomte veľké kusy mrazených rýb, kreviet alebo bobúľ v balení. Rozmrazte len nevyhnutné množstvo potravín a zvyšok nechajte zmrazený.

-Aby ste predišli kontaminácii iných potravín, mäso, ryby a morské plody rozmrazujte na podnose v chladničke.

-Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale.

-Pri manipulácii s potravinami, napríklad pri lámaní väčších kúskov potravín na menšie, sa uistite, že máte čisté ruky a tiež čisté kuchynské pomôcky.

Ďalšie odporúčania EFSA k rozmrazovaniu potravín:
Rozmrazené potraviny uchovávajte v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe, aby ste predišli kontaminácii. Potraviny rozmrazujte pri nízkej teplote, aby ste zabránili množeniu baktérií. Rozmrazené potraviny pred konzumáciou tepelne upravte, aby ste odstránili baktérie. Po rozmrazení potraviny znova nezmrazujte. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu na skladovanie, aby ste sa uistili, že potraviny zostanú bezpečné.

Tip:

MUDr. Katarína Kromerová, zástupkyňa hlavného hygienika SR odporúča: „Kupujte len také množstvo a druhy potravín, ktoré ste schopní skonzumovať do vyznačeného dátumu spotreby, a pre ktoré máte zaistené podmienky skladovania podľa pokynov výrobcu na obale.“

Informácie poskytol Úrad verejného zdravotníctva SR

text pod foto: zdroj foto Shutterbug75 pixabay

Odoslať komentár