Kačacie stehná s kapustou a lokšou
K jeseni patria kačacie či husacie hody rovnako ako k letu dovolenka. Záznamy o nich sa datujú už od začiatku 13. storočia. Kedysi boli spájané s 11. novembrom. Na Martina sa totiž ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať hodovať. Dopriať si dobre upečenú kačku s omastenou lokšou a kapustou je rajom pre nejedného gurmána. Skúste si ju pripravť podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- Na 4 porcie:
- 4 kačacie stehná
- 1 červená cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- Tymian
- Kačacia masť
- Soľ, čierne mleté korenie
Na kapustu:
- 700 g červenej kapusty
- 40 g masti
- Cibuľa
- Pomarančová šťava
- Ocot
- Bobkový list
- Cukor, soľ, čierne korenie mleté
- Rasca
Na lokše:
- 1kg zemiaky
- 300g hladká múka
- Soľ
POSTUP:
- Najprv si umyjeme kačacie stehná, osušíme a očistíme. Dáme ich do hlbšieho plechu. Pridáme 2 strúčiky cesnaku, okoreníme, osolíme. Pridáme tymian a zalejeme roztopenou kačaciou masťou.
- Zakryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov na 4-5 hodín.
- Keď už sú stehná hotové, povyberáme ich z masti a položíme na čistý plech. Zapečieme ich do chrumkava pri teplote 200 stupňov.
- Pripravíme si kapustu. Najprv si opražíme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú kapustu. Dusíme až pokiaľ nepustí šťavu. Keď sa šťava vyparí, podlejeme ju vodou. Pridáme ocot, cukor, bobkový list, soľ a trošku rasce a dusíme až kým nie je mäkká. Na konci môžeme dochutiť pomarančovou šťavou.
- Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Vložíme do misky, pridáme múku, soľ a vymiešame cesto. Nie dlho, aby sa nelepilo. Vypracujeme valček asi 45 cm a krájame na hrubé kúsky asi na 2,5 cm.
- Vytvoríme guľky a rozvaľkáme na pomúčenej doske na placky asi 2-3 milimetrové. Rozpálime panvicu a pečieme na sucho do zlatista. Upečené lokše potrieme roztopeným maslom.