05 November, Utorok
 8 °C
TOP

Kačacie stehná s kapustou a lokšou

K jeseni patria kačacie či husacie hody rovnako ako k letu dovolenka. Záznamy o nich sa datujú už od začiatku 13. storočia. Kedysi boli spájané s 11. novembrom. Na Martina sa totiž ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať hodovať. Dopriať si dobre upečenú kačku s omastenou lokšou a kapustou je rajom pre nejedného gurmána. Skúste si ju pripravť podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • Na 4 porcie:
  • 4 kačacie stehná
  • 1 červená cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Tymian
  • Kačacia masť
  • Soľ, čierne mleté korenie

Na kapustu:

  • 700 g červenej kapusty
  • 40 g masti
  • Cibuľa
  • Pomarančová šťava
  • Ocot
  • Bobkový list
  • Cukor, soľ, čierne korenie mleté
  • Rasca 

Na lokše:

  • 1kg zemiaky
  • 300g hladká múka 
  • Soľ

POSTUP:

  1. Najprv si umyjeme kačacie stehná, osušíme a očistíme. Dáme ich do hlbšieho plechu. Pridáme 2 strúčiky cesnaku, okoreníme, osolíme. Pridáme tymian a zalejeme roztopenou kačaciou masťou. 
  2. Zakryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov na 4-5 hodín. 
  3. Keď už sú stehná hotové, povyberáme ich z masti a položíme na čistý plech. Zapečieme ich do chrumkava pri teplote 200 stupňov. 
  4. Pripravíme si kapustu. Najprv si opražíme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú kapustu. Dusíme až pokiaľ nepustí šťavu. Keď sa šťava vyparí, podlejeme ju vodou. Pridáme ocot, cukor, bobkový list, soľ a trošku rasce a dusíme až kým nie je mäkká. Na konci môžeme dochutiť pomarančovou šťavou. 
  5. Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Vložíme do misky, pridáme múku, soľ a vymiešame cesto. Nie dlho, aby sa nelepilo. Vypracujeme valček asi 45 cm a krájame na hrubé kúsky asi na 2,5 cm. 
  6. Vytvoríme guľky a rozvaľkáme na pomúčenej doske na placky asi 2-3 milimetrové. Rozpálime panvicu a pečieme na sucho do zlatista. Upečené lokše potrieme roztopeným maslom. 

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár