Upečte si Oblíž prst
Hovorí sa mu aj kráľ zákuskov. Nečudo. Je šťavnatý, ľahúčky, a tak akurát sladký. Jeho názov hovorí za všetko. Ak ho pripravíte návšteve či na oslavu, hostia vás budú nosiť na rukách.
INGREDIENCIE:
Na cesto:
- 160 g polohrubej múky
- 5 ks vajec
- 5 PL vody
- Polovica prášku do pečiva
- 3 PL holandského kakaa
- 200 g kryštálový cukor
Na plnku:
- 5 žĺtkov
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL hladkej múky
- 150 g kryštálový cukor
- 250 g masla
- 500 ml mlieka
Bielková pena
- 200 g kryštálového cukru
- 5 bielok
- Šťava z 1 citróna
POSTUP:
- Najprv si pripravíme cesto. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Pridávame po lyžiciach cukor, vodu a po jednom žĺtku. Zmiešame si múku, prášok do pečiva a kakao a zľahka vmiešavame.
- Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť pri teplote 180°C na 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku. Do mlieka pridáme múku, žĺtky, cukor a vanilkový cukor. Vyšľaháme a uvaríme na husto. Dáme vychladiť. Vyšľaháme si maslo a pridávame vychladenú zmes. Vyšľaháme na jemný krém.
- Pripravíme si penu z bielok. V nádobe nad parou vyšľaháme bielky s cukrom a šťavou z citróna na hustú penu.
- Na už vychladené cesto dáme najprv plnku, a potom penu. Posypeme nastrúhanou čokoládou a dáme na 2 hodinky schladiť.