Bryndzové pirohy so škoricou
Niekto ich má rád tradičné – iba s bryndzou, iní ich plnia mäsom, či sladkými lekvármi. Pirohy. Jedlo, ktoré sa snáď v každom kúte Slovenska pripravuje rozdielne. V priebehu storočí sa stalo populárne nielen v Poľsku a na Slovensku, ale aj na Ukrajine, v Nemecku, Maďarsku, Rumunsku, či Slovinsku. V americkom Glendone má piroh s vidličkou dokonca aj svoju 7,6 metrov vysokú sochu. My sme si pre vás pripravili recept na pirohy, ktoré varili staré mamy v obci Ľubica na Spiši. Výnimočné sú v tom, že do zemiakovo-bryndzovej plnky pridávali aj škoricu. Skúste si ich pripraviť podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 1 kg polohrubej múky
- zemiaky
- 1 ks bryndze
- škorica
- soľ
- voda
- 2 vajcia
- slanina
POSTUP:
- Uvaríme si zemiaky. Scedíme ich a pridáme do nich bryndzu a škoricu (množstvo podľa chuti), popučíme a necháme vychladnúť.
- Kým zemiaky chladnú, pripravíme si cesto na pirohy. Vezmeme polohrubú múku, vajcia. Mierne osolíme. Postupne vypracuvávame cesto. Pomáhame si aj prilievaním vody z hrnčeka.
- Rozdelíme si cesto na dve časti. Prvú časť si rozvaľkáme a buď pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kolieska.
- Keď nám zemiaky vychladnú, na každé koliesko dáme plnku a po okrajoch lepíme dokopy. Treba poriadne zatlačiť, aby plnka nevytiekla.
- V hrnci si dáme zovrieť vodu a nahádžeme prvú dávku pirohov. Treba ich variť postupne po určitom počte, aby sa vám nijako nezlepili. Keď vyplávajú všetky hore, necháme ešte chvíľu cesto povariť a scedíme.
- Na panvici si pripravíme slaninku a na tanieri posypeme pirohy pažítkou. Pridať môžete aj kyslú smotanu. Ak slaninku nechcete, môžete si pirohy pripraviť aj len s rozpusteným maslom.