13 December, Piatok
 1 °C
TOP

Pestrec mariánsky uľaví pečeni

Pestrec mariánsky je liečivá bylinka svojim vzhľadom pripomínajúca bodliak. Z jeho semien sa získava extrakt silymarín, ktorý má vysoký ochranný účinok pre naše pečeňové bunky. Pomôcť môže čaj ale aj priama konzumácia podrvených semiačok.

Pestrec mariánsky je silný antioxidant, obsahuje látku silymarín, ktorá jednak chráni pečeň pred škodlivými vplyvmi a tiež napomáha obnove už poškodených buniek, čím našu pečeň regeneruje.

Liečivé účinky

Pestrec mariánsky má veľa priaznivých účinkov na náš organizmus, najmä na správnu funkciu pečene. Používa sa však aj pri liečbe žltačky, mononukleózy, stukovatenej pečene a rôznych otravách. Táto bylinka tiež podporuje imunitu či tvorbu a distribúciu žlče. Má priaznivý vplyv na naše trávenie a harmonizuje tráviaci systém.

Použitie

Medzi najúčinnejšie formy užívania tejto bylinky patrí pitie odvaru a konzumácia semien rastliny. Ich liečivá sila sa však prejaví iba v prípade, že ich pred užitím podrvíme.

Konzumujte semiačka

Drvený plod pestreca mariánskeho konzumujte priamo, 2x denne 1 čajovú lyžičku, teda 3 až 4 g, alebo jedenkrát denne 7 gramov. Drvinu v ústach premiešajte so slinami a pre uľahčenie prehĺtania priebežne zapíjajte dostatočným množstvom vody.

Pripravte si čaj:

Ak vám nevyhovuje priama konzumácia semiačok pestreca mariánskeho, môžete si z nich pripraviť čaj. Pije sa jeden až 2x denne. Jednu čajovú lyžičku rozdrvených semien rastliny, teda 4 až 5 g zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať v prikrytej nádobe asi 10 až 15 minút. Čaj si pripravujte vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím a pite ho teplý.

Náš tip:

Ak nemáte možnosť si semená doma podrviť, môžete si ich zakúpiť už podrvené.

Pozor!

Pestrec mariánsky sa neodporúča podávať deťom do 5 rokov, tehotným a dojčiacim ženám. Ešte než sa rozhodnete užívať tento doplnok, uistite sa, či neužívate liek so silymarínom, ktorý vám predpísal váš lekár. Rovnako by ste počas užívania tejto liečivej bylinky nemali piť alkohol.

Odoslať komentár