24 Apríl, Streda
 5 °C
TOP

Pred 100 rokmi sa narodila prvá dáma ochotníckeho divadla

Pochádzala z Radošiny a práve súčasťou Radošinského naivného divadla bola dlhé roky. Prvýkrát sa však na ochotnícke divadelné dosky postavila už ako 11-ročná, a to v roku 1932 v hre Jezuliatko. Odvtedy stvárnila množstvo postáv a do každej z nich dala kus svojej duše a neopakovateľného hereckého šarmu.

Katarína Kolníková sa narodila 20. apríla 1921, pochádzala z chudobnej rodiny, mala osem súrodencov. Jej detstvo nebolo ľahké. V jednom z rozhovorov si zaspomínala okrem iného aj na to, ako jej otec popíjal a neraz sa pred ním so súrodencami skrývali. Na štúdiá peniaze neboli a tak po skončení základnej školy začala pracovať. Najprv si našla prácu na majeri v rodnej obci, neskôr slúžila v Piešťanoch. V roku 1941 sa vydala za Michala Kolníka, s ktorým mala štyri deti Ivana, Evu, Dušana a Paľka. Manžel ju však opustil a s deťmi zostala sama. Ako však sama vravievala, v ťažkých časoch jej pomáhala hlavne viera. Až kým nešla do dôchodku, pracovala ako školníčka a pestúnka v materskej škole v Radošine.

V Radošinskom naivnom divadle pôsobila od jeho založenia v roku 1971, účinkovala takmer vo všetkých inscenáciách, ktoré napísal Stanislav Štepka. A dokonca jej napísal aj špeciálnu úlohu šitú na mieru, keď sa divákom prihovárala pani Katarína z postele. V roku 1980 ju zrazilo auto a upadla do kómy. Ďalšie tri mesiace strávila v nemocnici, nemohla chodiť, Štepka vtedy pre ňu vymyslel postavu pacientky v hre Ženské oddelenie.

V roku 2001 vyšla kniha s názvom … a já, Katarína Kolníková, na ktorej sa autorsky podieľala sama herečka spolu so svojim dlhoročným priateľom Stanislavom Štepkom. V roku 2002 bola v ankete Osobnosť televíznej obrazovky uvedená do Siene slávy, v roku 2005 získala cenu Slovenskej filmovej kritiky Igric za herecký výkon v divadelnej hre Človečina a v tom istom roku získala aj ocenenie Kvet Tálie na divadelnom Festivale Aničky Jurkovičovej. Na sklonku života sa Katarína Kolníková presťahovala z Bratislavy späť do rodnej Radošiny., kde aj 29. mája 2006 zomrela. Bolo to len krátko po jej 85-tych narodeninách.

Odoslať komentár