27 Apríl, Sobota
 6 °C
TOP

Doprajte si zdravé čučoriedky

Čučoriedky sú plody nízkeho polokra brusnice čučoriedkovej, nazývanej aj čučoriedka obyčajná. Hoci ich plody sú malé, obsahujú množstvo živín a priaznivo vplývajú na naše zdravie.

Čučoriedky sú chutné tmavomodré bobule, ktoré majú tmavočervenú voňavú dužinu a červenú šťavu. Už v dávnej minulosti boli používané na liečebné účely, zatiaľ čo ich šťava sa používala na farbenie rôznych materiálov.

Účinky na zdravie

Čučoriedky obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín. Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či mangán. „Typické tmavé sfarbenie čučoriedok zabezpečujú antokyány, farbivá zo skupiny flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky“, hovorí odborníčka z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Vďaka svojmu obsahu rôznych živín s antioxidačným účinkom patria čučoriedky k výborným potravinových zdrojov antioxidantov a taktiež obsahujú vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho traktu. Čučoriedky síce nie sú chudobné na cukor, nemajú však nepriaznivé účinky na jeho hladinu v krvi, čo môže byť spôsobené vysokým obsahom antokyanínov. Práve tie majú priaznivý vplyv na kontrolu cukru v krvi, čo môže byť dobrou správou aj pre diabetikov.

Skladovanie a použitie

Čučoriedky môžeme neumyté skladovať v chladničke, avšak len niekoľko dní. Umývať čučoriedky treba až tesne pred ich konzumáciou. Na dlhodobejšie skladovanie je potom vhodnejšie ich zmraziť alebo vysušiť.

Čučoriedky môžeme jesť samostatne čerstvé. Sú výbornou prísadou do smoothies, vynikajúce sú aj pridané do ovsených vločiek alebo šalátov. Rovnako sa hodia na prípravu rôznych koláčov a vyrobiť si z nich môžeme aj chutný džem. Treba však pamätať na to, že, tepelnou úpravou môže dochádzať k strate ich teplo citlivých živín.

Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

zdroj foto congerdesign pixabay

Odoslať komentár