19 Apríl, Piatok
 12 °C
TOP

Doprajte si jahody, sú veľmi zdravé

Existuje veľa odrôd jahôd, ktorých väčšina rastie v oblastiach mierneho pásma a líšia sa chuťou, veľkosťou i obdobím plodenia. Dozrievajú podľa odrody od neskorej jari až do začiatku jesene alebo až po výskyt prvých mrazov.

Podľa MUDr.Šrankovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, majú jahody nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia a sú vhodné aj pre diabetikov. Keďže obsahujú veľké množstvo vody (90%) a minimum kalórií, dokážu rýchlo zasýtiť a navyše aj odvodniť naše telo. Povzbudzujú zdravé trávenie, keďže sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať pravidelné pohyby čriev a tým aj osožia pri chudnutí. Jahody sú bohaté na množstvo živín: obsahujú najmä vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch a obsahujú aj veľa minerálov ako napríklad draslík a mangán. „Jahody sú i bohatým zdrojom polyfenolových rastlinných farbív, ktoré zabezpečujú ich červenú farbu a majú i antioxidačný účinok“, hovorí odborníčka. Konzumovať možno nielen plody jahôd, ale v prípade lesných jahôd aj ich listy, z ktorých si môžeme pripraviť výborný čaj.

Skladovanie jahôd

Jahody sú citlivé na spôsob skladovania a rýchlo podliehajú skaze. Najlepšie je ich skladovať neumyté v chladničke, kde vydržia 3 až 5 dní. Umývať jahody odporúčajú odborníci až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode sa rýchlejšie pokazia. Dlhšie skladovanie je možné napríklad v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov.

Náš tip

Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, napríklad v ovocných či zeleninových šalátoch, alebo rôznych nápojoch, pretože pri tepelnej úprave dochádza k stratám mnohých cenných živín.

Pozor: pri konzumácii jahôd je veľmi dôležité dať si pozor na možnú alergiu, ktorá je pomerne bežná najmä u malých detí.

Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

zdroj foto congerdesign pixabay

Odoslať komentár