Šupiny z kapra, jedno miesto navyše a mnoho ďalších vianočných zvykov
Vianoce patria na Slovensku k najkrajším, najobľúbenejším a najvýznamnejším sviatkom v roku a sú bohaté na rozličné ľudové zvyky a tradície, ktoré ešte podčiarkujú ich čarovnú atmosféru.
Na Štedrý deň sa tešíme všetci, bez rozdielu veku. Stretne sa celá rodina a večer jej členovia spoločne zasadnú k sviatočne prestretému štedrovečernému stolu. V niektorých rodinách majú zvyk sa všetci spoločne pomodliť, inde zasa zhodnotia celý rok či spievajú vianočné piesne. Sú rodiny, kde sa pri štedrovečernom stole zvykne prestierať jedno miesto navyše pre náhodného hosťa.
Vianočné menu
Niektorí ľudia dodržiavajú pred Vianocami adventný pôst a v mnohých rodinách sa dodržiava prísny pôst aspoň na Štedrý deň a ku stolu si rodina sadá až večer. A hoci má každý región svoje špecifiká a dokonca i každá rodina má svoje obľúbené vianočné menu, pravdepodobne na žiadnom štedrovečernom stole nechýbajú oblátky, med, orechy, cesnak či jabĺčko. Zvyknú sa jesť ako prvé. Nasleduje polievka, ktorej druh rovnako závisí od tradícií toho ktorého regiónu či už je to rybacia, šošovicová, hubová alebo kapustnica. Potom prichádza na rad hlavné jedlo, teda zvyčajne zemiakový šalát a ryba. Ako zákusok sa podávajú opekance, alebo koláč „štedrák“ plnený tvarohom, lekvárom, makom a orechmi. Niekde si ľudia zvyknú pochutnávať na závinoch s kapustou či makom.
Celodenný pôst a súdržnosť
Ak sme počas štedrého dňa dodržiavali celodenný pôst, ktorý sa končil vyjdením prvej hviezdy, mali by sme podľa tradície za odmenu uvidieť zlaté prasiatko, ktoré nám počas ďalšieho roka zabezpečí blahobyt. No a skôr ako si rodina sadne k štedrovečernému stolu, zväzujú sa jeho nohy reťazou, aby bola rodina počas roka súdržná a tiež sa naň položia naraz všetky jedlá, ktoré sa budú podávať, pretože od stola sa nesmie počas večere vstávať.
Šupiny z kapra či peniaze pod obrusom
V niektorých rodinách sa pred večerou všetci členovia rodiny umyjú vo vode, do ktorej hodili mince. Má to zabezpečiť, aby boli všetci zdraví a bohatí. Vo zvyku je tiež dávať chlieb a peniaze pod obrus, na zabezpečenie dostatku peňazí a jedla na ďalší rok. Inde sa zasa pre zabezpečenie bohatstva vkladajú pod obrus šupiny z kapra a vložiť si ich treba aj do do peňaženky.
Jabĺčko, med a oriešok
V niektorých rodinách hlava rodiny urobí každému členovi rodiny krížik medom na čelo, aby boli pokorní a dobrí ako med. Počas štedrej večere je zaužívaným zvykom zjesť oblátku s medom a tiež rozkrojenie jablka. Ak sa na jeho jadrinci ukáže hviezdička, rodina bude v najbližšom roku zdravá. Inde majú taký zvyk, že každý člen rodiny rozdelí jedno jablko na toľko častí, koľko je ľudí pri stole a následne dá každému jeden kúsok. Keď tak urobia všetci, má každý opäť celé jablko. Zvyknú sa tiež hádzať orechy do kútov miestnosti, aby sa zachovala hojnosť v dome. Niekde je zasa zaužívané rozbíjanie štyroch orechov, pričom každý z nich symbolizuje jedno ročné obdobie – ktorý orech je dobrý, teda zdravý, v tom období sa očakáva zdravie v rodine. V niektorých rodinách si každý vyberie z misky jeden orech a otvorí si ho, ak je orech zdravý, bude zdravý aj jeho majiteľ.
ilustračné foto zdroj foto pixabay