26 Apríl, Piatok
 15 °C
TOP

Dnes by božská Jiřina oslávila 90-ku

Kto by si nepamätal na „řídící Hubičkovou“ alias Jiřinu Jiráskovú a jej nezabudnuteľné pá, pa, pa, pa, pápa… v úsmevnej trilógii Zdeňka Trošky Slunce, seno…. Dnes by táto legenda českého divadla a kinematografie oslávila svoje 90. narodeniny. Žiaľ, po ťažkej chorobe zomrela 7. januára 2013 vo svojom pražskom byte. Mimochodom, domček, z ktorého okna zaznievala Jiráskovej ústredná melódia, sa nenachádzal v Hošticiach, kde sa filmy nakrúcali, ale v približne dvadsať kilometrov vzdialenej dedine Dobrš.

Jiřina Jirásková sa narodila 17. februára 1931 v Prahe. Po tom, čo ukončila štúdium na gymnáziu, sa dopočula o skúškach na konzervatórium. A hoci predtým o umeleckej budúcnosti vôbec neuvažovala, na skúšky išla. Urobila ich a tak sa štúdiom na konzervatóriu začala jej herecká cesta. Už v roku 1950 sa stala členkou divadla v Hradci Králové, odkiaľ sa po jednej sezóne presunula do pražského Divadla na Vinohradech. V tomto divadle pôsobila až do svojej smrti. Na vinohradských divadelných doskách stvárnila viac ako sedemdesiat výnimočných postáv, medzi inými aj v hrách Denník Anny Frankovej či Caesar a Kleopatra. V období od 30. mája 1990 do 30. júna 2000 tu dokonca zastávala funkciu riaditeľky divadla.

Vo filme začínala najprv Jiřina Jirásková len malými úlohami, napriek tomu sa jej herecký talent prejavil až prišla prvá veľká príležitosť zahrať si hlavnú postavu. Bolo to v roku 1960. Režisér Zbyněk Brynych obsadil Jiráskovú do špionážnej drámy Smyk, ktorá mala v tom čase pomerne vysoký divácky úspech. Nasledovali ďalšie úlohy vo filmoch ako Každá koruna dobrá, Einstein kontra Babinský, Čintamani a podvodník, Hotel pro cizince, Případ pro začínajícího kata a v roku 1969 to bola snímka Světáci. V tejto vynikajúcej komédii si zahrala spolu s Jiřinou Bohdalovou, Ivou Janžurovou, Jiřím Sovákom, Vlastimilom Brodským a ďalšími skvelými českými hercami.

V 70. rokoch však mala Jiřina Jirásková, ako mnoho iných umelcov, nútenú prestávku. Jej politické aktivity sa vtedajšiemu režimu nepáčili, a tak prišiel zákaz vystupovať vo filme či v televízii. Aj v divadle sa jej ušli iba menšie úlohy. Začiatkom osemdesiatych rokov sa však začala karta mierne obracať a Jiráskovú opäť režiséri obsadzovali do svojich filmov. Prišli snímky ako Revizor, Zločin a trest či Návšteva staré dámy.

Obrovský úspech sa dostavil v roku 1983, kedy dostala úlohy vidieckej zdravotnej sestry vo filme režiséra Karla Kachyňu Sestričky. Babi, ako ju všetci volajú, má za úlohu zasvätiť mladú sestričku do praxe, ale aj do každodenných starostí a úskalí života na vidieku.

V tomto období sa Jiřina Jirásková objavila aj v ďalších divácky úspešných filmoch Jak svět přichází o básniky, Katapult, Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek, neskôr to boli snímky Dva lidi v ZOO, Slunce, seno a erotika, Jedna kočka za druhou, Fany a v roku 2005 Rafťáci či Anděl Páně. Jirásková si zahrala aj v niekoľkých seriáloch, napr. Sňatky z rozumu, Chobotnice z II. patra, Bylo nás pět, Rodinné pouta či Pojišťovna štěstí.

Za svoj herecký život získala Jiřina Jirásková aj niekoľko významných ocenení, v roku 1966 to bolo Vyznamenanie Za vynikajúcu prácu vzvp, v roku 1988 jej bol udelený titul zaslúžilá umelkyňa, v r. 1999 získala Cenu Thálie, o rok neskôr to bola Zlatá európska plaketa. Následne v roku 2006 jej bola udelená štátna medaila Za zásluhy v oblasti kultúry a umenia a tiež Cena prínos pre českú komédiu. A o dva roky bola uvedená do Dvorany slávy v českej televíznej ankete TýTý.

Osobný život

Jiřinu Jiráskovú nemilovali len divadelní či filmoví diváci. Predovšetkým ju milovali muži v jej živote. Mala svoj typický šarm, veľké oči, očarujúci hlas, zmysel pre humor a aj akýsi nadhľad pre mnohé otázky v živote. Ešte počas štúdia randila s Milošom Formanom, tento vzťah však vydržal len niekoľko mesiacov. Jej prvým manželom bol herec Jiří Pleskot. Rozvod prišiel už po dvoch rokoch manželstva. Údajne svoju rolu v ňom zohrala nevera. Medzi mužov, ktorý mali blízko k Jiráskovej, patril aj Vlastimil Brodský a zamilovaní vraj do nej boli aj herec Josef Kemr či režisér Jiří Krejčík. Nakoniec sa však osudovým mužom Jiřiny Jiráskovej stal režisér Zdeněk Podskalský, s ktorým prežila dvadsať rokov. Čo však herečke nebolo v jej živote dopriate, bolo materstvo. V niektorých rozhovoroch pripustila, že jej najväčšou bolesťou bolo práve to, že sa nikdy nestala matkou. Pred smrťou jej spoločnosť robila opatrovateľka a verný psík menom Amálka. Občas ju navštevovala Lucie Bílá či Dagmar Havlová. Ale k herečkinmu každodennému životu patrilo ešte niečo. Napriek vysokému veku a zdravotným problémom musela mať pani Jiřine po ruku dostatok cigariet a obľúbený francúzsky koňak. Potvrdzujú to aj slová starej opatrovateľky, ktoré sa objavili už vo viacerých médiách. Keď prišla do bytu Jiráskovej nová opatrovateľka, ktorá mala tú predchádzajúcu nahradiť, dostala okrem iných cenných rád aj túto: „...Amálka môže všetko, Jiřina má vo všetkom pravdu a nikdy nesmie chýbať koňak a cigarety.“

Odoslať komentár