16 September, Štvrtok
 19 °C
TOP

Margarín tu máme už 152 rokov

V druhej polovici 19. storočia trápil Francúzsko nedostatok masla a vnímal to aj cisár Napoleon III. – syn Napoleona Bonaparte. Preto vyzval múdre vedecké hlavy v krajine, aby našli alternatívu, ktorá by bola lacnejšia a dostupnejšia nielen pre chudobné vrstvy obyvateľstva, ale aj pre armádu. Francúzsky chemik Hippolyte Mege-Mouries riešenie našiel.

Práve 15. júla 1869 si Mege-Mouries nechal patentovať prvý margarín.

Náhrada masla bola nielen cenovo dostupnejšia, ale zároveň aj dobre a dlhodobo skladovateľná pre vojakov či námorníkov a aj chudobné obyvateľstvo Francúzska.

Ako vyplýva z historických zdrojov, Hippolyte Mege-Mouries sa rozhodol pri výrobe margarínu vyskúšať vnútorný loj hovädzieho dobytka, ktorý zahrieval pri teplote 40 – 50 stupňov Celzia. Následne ho miešal s výťažkami zo žalúdkov oviec, pridal soľ, vodu a farbivá a túto zmes ďalej spracovával zahrievaním a lisovaním, čím sa mu podarilo oddeliť jednotlivé zložky. Po viacerých pokusoch sa mu podarilo vyrobiť svetložltú hmotu, ktorá chuťou pripomínala maslo. Išlo o tzv. oleomargarín, ktorý sa ďalším spracovaním a miešaním so smotanou zmenil na maslo umelé, čiže margarín.

Mege-Mouries si svoj vynález dal okrem Francúzska patentovať aj v Spojených štátoch amerických a dokonca aj vo Veľkej Británii. Zdalo by sa, že jeho novinka sa rýchlo ujme a bude na stoloch dominovať, ale nestalo sa. Spočiatku ľudia margarínu až tak neverili. A tak Hippolyte Mege-Mouries po dvoch rokoch svoj patent predal. Ako sa neskôr ukázalo, bol to chybný krok. Krátko na to, ako predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, začala popularita margarínu narastať. Najprv začala v Nemecku fungovať prvá továreň na výrobu margarínu a zakrátko sa začalo s produkciou margarínu aj v Amerike. V roku 1871 si Američan Henry W. Bradly patentoval svoju verziu margarínu vyrobeného zo zmesi rastlinného a živočíšneho tuku a zožal veľký úspech. Mege-Mouries sa na to mohol už iba prizerať a v roku 1880 zomrel v Paríži, ako inak, chudobný

Pohľad do histórie margarínu na našom území ukazuje, že ešte koncom 19. storočia sa margarín dostal aj k nám. Rakúsko-Uhorsko 16. januára 1896 prijalo zákon, podľa ktorého výrobu margarínu mal sledovať špeciálny dozor.

Od prvého margarínu po dnešok vedci s touto náhradou masla robili množstvo experimentov a hľadali vylepšenia, aby bol margarín čo najchutnejší a zároveň zdraviu prospešný. Začiatkom 20. storočia b ol objavený proces hydrorafinácie, vďaka ktorému sa vedcom podarilo premeniť rastlinné tekuté tuky na pevné tuky. Mohli tak v margaríne ľahko nahradiť tie živočíšne. Priemyselnú výrobu margarínov založili holandskí obchodníci Antonius Johannes Jurgens a Samuel van den Bergh v dvadsiatych rokoch 20. storočia, keď spoločne založili spoločnosť Margarine Unie.

Odoslať komentár