Mlsnotka nielen k víkendovej kávičke
Len si to predstavte. Ranná víkendová káva a k nej sladké pokušenie. Žĺtkové venčeky sú akousi menšou obdobou veterníkov. Jemnučké cesto, ktoré sa v spojení s krémom priam rozplýva na jazyku. Ak si ho pripravíte podľa nášho receptu, vaši blízki vás budú doslova nosiť na rukách.
Žĺtkové venčeky
Ingrediencie:
Na prípravu krému:
- Liter mlieka
- 4 žĺtky
- 20 dkg cukru
- 4 pudingy (vanilka)
- 20 dkg masla
- 1 vanilkový cukor
- rum
Na prípravu venčekov:
- ¼ vody
- 6 vajec
- 20 dkg hladkej múky
- 10 dkg masla
Postup:
- Najprv si pripravíme venčeky. Vodu dáme variť spolu s maslom. Hneď ako začne vrieť pridávame múku, chvíľku povaríme a odstavíme. Potom postupne do zmesi pridávame po jednom vajíčku – zašľaháme.
- Na plech si rozložíme papier na pečenie. Zmes vložíme do zdobiaceho vrecúška a postupne na plechu vytvárame venčeky. Nezabudnite ale dodržať dostatočný rozostup, aby sa po nafúknutí nezlepili.
- Rúru vyhrejeme na 200 až 220 stupňov. Vytvorí sa v nej para, ktorá venčeky nafúkne. Dôležité je prvých 7 minúť vôbec rúru neotvárať, aby ste nenarušili rast cesta. Keď prejde 7 minút rúru znížime na nižšiu teplotu a pokračujeme v pečení až kým nebudú sfarbené doružova. Následne ich vyberieme, necháme ich poriadne vychladnúť. Potom ich rozrežeme na polovice a budeme ich napĺňať krémom.
Ako pripraviť krém?
- Mlieko si zmiešame za studena so 4 žĺtkami. Následne dáme variť a primiešame aj pudingy spolu s cukrom.
- Uvarenú zmes necháme vychladnúť.
- Zašľaháme do nej 20 dkg masla, vanilkový cukor i rum podľa chuti.
- Pripraveným krémom naplníme venčeky.