16 September, Štvrtok
 27 °C
TOP

Mlsnotka nielen k víkendovej kávičke

Len si to predstavte. Ranná víkendová káva a k nej sladké pokušenie. Žĺtkové venčeky sú akousi menšou obdobou veterníkov. Jemnučké cesto, ktoré sa v spojení s krémom priam rozplýva na jazyku. Ak si ho pripravíte podľa nášho receptu, vaši blízki vás budú doslova nosiť na rukách.

Žĺtkové venčeky

Ingrediencie:

Na prípravu krému:

  • Liter mlieka
  • 4 žĺtky
  • 20 dkg cukru
  • 4 pudingy (vanilka)
  • 20 dkg masla
  • 1 vanilkový cukor
  • rum

Na prípravu venčekov:

  • ¼ vody
  • 6 vajec
  • 20 dkg hladkej múky
  • 10 dkg masla

Postup:

  1. Najprv si pripravíme venčeky. Vodu dáme variť spolu s maslom. Hneď ako začne vrieť pridávame múku, chvíľku povaríme a odstavíme. Potom postupne do zmesi pridávame po jednom vajíčku – zašľaháme.
  2. Na plech si rozložíme papier na pečenie. Zmes vložíme do zdobiaceho vrecúška a postupne na plechu vytvárame venčeky. Nezabudnite ale dodržať dostatočný rozostup, aby sa po nafúknutí nezlepili.
  3. Rúru vyhrejeme na 200 až 220 stupňov. Vytvorí sa v nej para, ktorá venčeky nafúkne. Dôležité je prvých 7 minúť vôbec rúru neotvárať, aby ste nenarušili rast cesta. Keď prejde 7 minút rúru znížime na nižšiu teplotu a pokračujeme v pečení až kým nebudú sfarbené doružova. Následne ich vyberieme, necháme ich poriadne vychladnúť. Potom ich rozrežeme na polovice a budeme ich napĺňať krémom.

Ako pripraviť krém?

  1. Mlieko si zmiešame za studena so 4 žĺtkami. Následne dáme variť a primiešame aj pudingy spolu s cukrom.
  2. Uvarenú zmes necháme vychladnúť.
  3. Zašľaháme do nej 20 dkg masla, vanilkový cukor i rum podľa chuti.
  4. Pripraveným krémom naplníme venčeky.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár