Vegetariánske francúzske zemiaky
Kto by už nemiloval klasiku? Francúzske zemiaky. Originálne sú pripravované zo zemiakov, slaninky či klobásy, smotany a vajíčka. Skúste ale vymeniť klasický recept zo školských jedálni za niečo nové. Prinášame vám recept na vegetariánske francúzske zemiaky, ktoré svojou lahodnou chuťou potešia aj tých najväčších gurmánov.
INGREDIENCIE:
- 5-6 očistených stredne veľkých zemiakov
- 4 vege párky Lunter (1 balenie)
- 5 vajec
- 1 smotanu na varenie
- 1 strúhaná mozzarela
- 1 KL rasce
- 1 KL soli
POSTUP:
- Celé očistené zemiaky uvaríme (nemusíme úplne domäkka). Na krúžky nakrájame vege párky, ktoré osmažíme na oleji do chrumkava (cca 20-25 minút). Uvaríme 3 vajcia na tvrdo (variť 8 – 10 minút).
2 vajíčka si rozbijeme do misky a pridáme k nim smotanu na varenie, trošku soli a mierne prešľaháme vidličkou. - Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť a pretlačíme do zapekacej misy. Pridáme na to usmažené párky, posypeme troškou soli a rasce. Ako ďalšiu vrstvu pretlačíme vajíčka a opäť dáme vrstvu pretlačených zemiakov. Následne súmerne polejeme vajíčkom zmiešaným so smotanou po celom povrchu a dáme piecť do rúry na 180 °C na 15-20 minút.
- Po 15 minutách vyberieme a posypeme zemiaky syrom. Vrátime do rúry na 15-20 minút – aby sa nám syr rozpustil a stmavil do medovej hnedej farby. Tak vieme, že bude obed skvelý a chrumkavý.
Podávame s uhorkou a tatarkou.