02 Máj, Štvrtok
 21 °C
TOP

Upečte si chrumkavý croissant 

Čerstvý, ľahký a nadýchaný. Croissant. Podľa legendy ho údajne prvýkrát napiekli pekári, keď Európa oslavovala víťazstvo v bitke nad arabskými vojskami. Preto má vraj tvar polmesiaca. Už roky je hviezdou všetkých francúzskych raňajok. Jeho vôni a chuti dokáže odolať len málokto. Pripravte si túto pochúťku doma podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 600 g hladkej múky
  • Soľ
  • 3 PL cukru
  • 250 + 100 g masla
  • Kocka droždia
  • Vajíčko na potretie

POSTUP:

  1. Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej preosieme múku. Pridáme cukor, soľ a maslo nakrájané na menšie kúsky. 
  2. Do vlažného mlieka dáme pol čajovej lyžičky cukru, rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.
  3. Kvások pridáme k múke, vypracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkáme na tenko. Nastrúhame naň maslo. Oba kraje zložíme smerom k sebe, presne na polovicu. Následne opäť boky cesta preložíme do stredu akoby sme skladali lístkové cesto. 
  5. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť rovnako zložíme. (Opakujeme aspoň 3x). A vložíme na nejaký čas cesto do chladničky.
  6. Po vybratí prerežeme na dve polovice. Rozvaľkáme na obdĺžnik 40×20 cm. Nakrájame na trojuholníky. 
  7. Širšou stranou skrúcame dovnútra a vytvoríme tvar rožkov. 
  8. Na plech dáme papier na pečenie. Každý croissant potrieme vajíčkom. Rúru si zohrejeme na 190 °C a pečieme asi 25-30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár