Upečte si chrumkavý croissant
Čerstvý, ľahký a nadýchaný. Croissant. Podľa legendy ho údajne prvýkrát napiekli pekári, keď Európa oslavovala víťazstvo v bitke nad arabskými vojskami. Preto má vraj tvar polmesiaca. Už roky je hviezdou všetkých francúzskych raňajok. Jeho vôni a chuti dokáže odolať len málokto. Pripravte si túto pochúťku doma podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 250 ml vlažného mlieka
- 600 g hladkej múky
- Soľ
- 3 PL cukru
- 250 + 100 g masla
- Kocka droždia
- Vajíčko na potretie
POSTUP:
- Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej preosieme múku. Pridáme cukor, soľ a maslo nakrájané na menšie kúsky.
- Do vlažného mlieka dáme pol čajovej lyžičky cukru, rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.
- Kvások pridáme k múke, vypracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkáme na tenko. Nastrúhame naň maslo. Oba kraje zložíme smerom k sebe, presne na polovicu. Následne opäť boky cesta preložíme do stredu akoby sme skladali lístkové cesto.
- Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť rovnako zložíme. (Opakujeme aspoň 3x). A vložíme na nejaký čas cesto do chladničky.
- Po vybratí prerežeme na dve polovice. Rozvaľkáme na obdĺžnik 40×20 cm. Nakrájame na trojuholníky.
- Širšou stranou skrúcame dovnútra a vytvoríme tvar rožkov.
- Na plech dáme papier na pečenie. Každý croissant potrieme vajíčkom. Rúru si zohrejeme na 190 °C a pečieme asi 25-30 minút.