08 Máj, Streda
 18 °C
TOP

Tartaletky s krémom lemon curd

Tartaletka je malý koláčik pôvodom z Francúzska. V poslednom období zažíva lahodný košíček z lineckého cesta veľkú slávu. Je ozdobou sviatočných stolov a poteší aj každú návštevu. Ak ho doplníte
výborným a hlavne jednoduchým citrónovým krémom, vytvoríte nezameniteľnú chuť.

INGREDIENCIE:


Na cesto ( z množstva vznikne 8-9 tartaletiek):

  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 g zmäknutého masla
  • 80 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 kávová lyžička sušenej citrónovej kôry

Suroviny na lemon curd:

  • 3 žĺtky
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 60 g práškového cukru
  • 50 g masla

POSTUP:

  1. Múku a práškový cukor preosejeme cez sitko do misky. Pridáme vajíčko, soľ, citrónovú kôru a maslo. Rukami vypracujeme jednotné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky odležať aspoň na 1 hodinu.
  2. Formičky na tartaletky alebo formy na muffiny vytrieme maslom. Cesto buď vyvaľkáme na hrúbku cca 2,5 – 3mm, alebo ho len jednoducho vtlačíme prstami na spodok a okraje a vytvoríme ,,misku“. Cesto pred pečením popicháme vidličkou a vložíme do rúry rozohriatej na 170 stupňov. Pečieme 10-15 minút, až kým nebudú mať zlatistý nádych. Tartaletky počas pečenia kontrolujte, nakoľko každá rúra pečie inak.
  3. Po upečení necháme tartaletky vychladnúť a následne vyklopíme z formičiek.
  4. Lemon curd si pripravíme počas pečenia tartaletiek. Žĺtka, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a cukor za občasného miešania zohrievame nad parou, až kým nám zmes nezhustne. Potom krém zložíme z pary a necháme ho trochu vychladnúť. Následne zašľaháme maslo na malých otáčkach alebo len ručne. A lemon curd máme hotový. Ak by vám z neho ostalo, pokojne ho skladujte v chladničke v dobre uzavretej nádobe.
  5. Tartaletky naplníme hotovým krémom a dozdobíme opraženými orieškami, čokoládou alebo bobuľovým ovocím. Fantázii sa medze nekladú.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár