Staročeská hovädzia sviečková
Kto by už nemal rád sviečkovú? Keď sa ale stretne Čech s Nemcom, určite sa nedohodnú na tom, komu toto jedlo patrí. V Nemecku sa už dlhé roky považuje za národný pokrm, no dlhú históriu má aj v Čechách. Kto už komu nazeral do hrncov, to je už asi jedno. Každopádne jej príprava si vyžaduje dávku trpezlivosti. Podľa nášho receptu sa vám ale určite podarí a už navždy sa v pamäti známych zachová práve tá vaša sviečková.
INGREDIENCIE:
- 600 g sviečkovica hovädzia
- Petržlen (5 kusov)
- Mrkva (10 kusov)
- Jedna cibuľka
- 150 g oravskej slaniny
- 1 PL cukor
- 1 ČL ocot
- 2 ks bobkového listu
- 6 ks korenia – čierne celé, a tiež nové celé
- 4 PL smotana na varenie
- Citrón
- Brusnicová omáčka alebo brusnice
POSTUP
- Mäso si prešpikujeme slaninou a mrkvou, dobre okorenime a osolíme. Na prudkom oleji osmažíme tak, aby ostalo mäsko šťavnaté a vytvorila sa na ňom kôrka.
- V hrnci si osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridáme na drobné kúsky nakrájanú mrkvu a petržlen. Dobre zamiešame necháme chvíľku dusiť a pridáme ocot.
- Pridáme mäso aj s výpekom, nové a celé korenie a tiež bobkový list a zalejeme vodou tak, aby zaliala mäso. Počas varenia dávajte pozor, aby sa vám voda veľmi neodparila.
- Keď je už mäso mäkké, vyberieme ho a pustíme sa do prípravy omáčky.
- Pridajte šťavu z polovičky citróna a smotanu na varenie. Necháme prevariť.
- Po odstavení omáčku poriadne rozmixujeme tak, aby nám nevznikli hrudky.
- Na tanieri dochutíme brusnicovou omáčkou