07 Október, Piatok
 20 °C
TOP

Staročeská hovädzia sviečková

Kto by už nemal rád sviečkovú? Keď sa ale stretne Čech s Nemcom, určite sa nedohodnú na tom, komu toto jedlo patrí. V Nemecku sa už dlhé roky považuje za národný pokrm, no dlhú históriu má aj v Čechách. Kto už komu nazeral do hrncov, to je už asi jedno. Každopádne jej príprava si vyžaduje dávku trpezlivosti. Podľa nášho receptu sa vám ale určite podarí a už navždy sa v pamäti známych zachová práve tá vaša sviečková.

INGREDIENCIE:

  • 600 g sviečkovica hovädzia
  • Petržlen (5 kusov)
  • Mrkva (10 kusov)
  • Jedna cibuľka
  • 150 g oravskej slaniny
  • 1 PL cukor
  • 1 ČL ocot
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 ks korenia – čierne celé, a tiež nové celé
  • 4 PL smotana na varenie
  • Citrón
  • Brusnicová omáčka alebo brusnice

POSTUP

  1. Mäso si prešpikujeme slaninou a mrkvou, dobre okorenime a osolíme. Na prudkom oleji osmažíme tak, aby ostalo mäsko šťavnaté a vytvorila sa na ňom kôrka.
  2. V hrnci si osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridáme na drobné kúsky nakrájanú mrkvu a petržlen. Dobre zamiešame necháme chvíľku dusiť a pridáme ocot.
  3. Pridáme mäso aj s výpekom, nové a celé korenie a tiež bobkový list a zalejeme vodou tak, aby zaliala mäso. Počas varenia dávajte pozor, aby sa vám voda veľmi neodparila.
  4. Keď je už mäso mäkké, vyberieme ho a pustíme sa do prípravy omáčky.
  5. Pridajte šťavu z polovičky citróna a smotanu na varenie. Necháme prevariť.
  6. Po odstavení omáčku poriadne rozmixujeme tak, aby nám nevznikli hrudky.
  7. Na tanieri dochutíme brusnicovou omáčkou 

Prajeme dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár