Pravá česká sviečková
Česká sviečková je pre mnohých doslova gastronomickým zážitkom. Nie nadarmo sa jej hovorí aj kráľovná českých omáčok. Tradičná sviečková, ktorú ľudia poznali už v stredoveku, bola ale iná. Jej základ tvorila hovädzia pečeň. V podobe, ako ju poznáme dnes sa servíruje od roku 1826. Ak máte chuť na tradičné a výdatné jedlo, jednoznačne stavte na sviečkovú a pripravte si ju podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 1 kg hovädzia sviečkovica
- 50 g slaniny
- 1 zeler
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 100 ml oleja
- 2 bobkové listy
- soľ
- korenie čierne mleté
- 30 g cukru
- 250 ml smotany na varenie
- brusnice
- citrón
- šľahačka
POSTUP:
- Mäso si umyjeme a nakrájame a urobíme ostrým nožom malé zárezy. Do nich vložíme kúsky slaniny. Okorenime a osolíme.
- Mrkvu, cibuľu a zeler zľahka opečieme na panvici na oleji. Pridáme mäso, ktoré osmažíme na povrchu a zalejeme pol litrom vody. Pridáme čierne korenie a bobkový list a varíme. Musíte stále kontrolovať, aby bol v panvici dostatok vody. Keď je mäso pripravené, vyberieme ho preč.
- S ponorným mixérom z mäsovej šťavy a zeleniny vytvoríme omáčku. Následne dáme do hrnca, nalejeme trošku vody a privedieme do varu. Na zahustenie pridáme smotanu na varenie. Omáčku ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Podávame s knedľou a pridáme brusnice a šľahačku.