07 Október, Piatok
 18 °C
TOP

Pripravte si studené polievky na horúce letné dni

Nemáte počas horúcich dní chuť na teplé jedlo? Pripravte si studenú polievku. Príjemne osvieži, nasýti a ešte aj dodá telu potrebné vitamíny.

Studená uhorková polievka

Suroviny: 2 šalátové uhorky, 1 strúčik cesnaku, 250 g bieleho jogurtu alebo pochúťkovej smotany, 50 ml studeného zeleninového vývaru alebo vody na zriedenie, čerstvú kôprovú vňať, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Uhorky umyte, osušte, očistite a odstráňte z nich semiačka. Následne nahrubo nastrúhajte do misky. Potom pridajte jogurt, pretlačený cesnak, posekaný kôpor a všetko spolu vymiešajte. Aby ste získali požadovanú hustotu, môžete zriediť zeleninovým vývarom alebo vodou. Osoľte, okoreňte a dajte vychladiť do chladničky. Polievku rozdeľte do tanierov, ozdobte kopčekom bieleho jogurtu a posypte kôprom. Podávajte s nasucho opečeným toastovým chlebom.

Gazpacho

Suroviny: 1 šalátovú uhorku, 1 červenú papriku, 1 cibuľu, 5 mäsitých paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml studeného zeleninového vývaru alebo vody, citrónovú šťavu, toastový chlieb, soľ, štipku mletého rímskeho kmínu, mleté čierne korenie, bazalku, olivový olej

Postup: Zeleninu umyte, nakrájajte na kocky a vložte do mixéra. Pridajte celé strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, zeleninový vývar, osoľte, okoreňte a všetko rozmixujte. Na zahustenie môžete pridať striedku z toastového chleba. Polievku dajte vychladiť. Polievku rozdeľte do tanierov, pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte bazalkou.

Náš tip!

Studené polievky skvelo chutia aj na druhý deň. Ak pripravíte väčšie množstvo, pokojne môžete polievku uskladniť v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Odoslať komentár