Medovníčky z hrnčeka
Vianoce bez nich si mnohí nevieme ani predstaviť. Medovníky. Kedysi sa piekli väčšinou v kláštoroch a na panstvách. Cesto na ne má skvelú vlastnosť. Surové a ani upečené státím nestráca na kvalite a chuti. Vydrží neuveriteľne dlho. Vedeli ste, že v jednom z egyptských hrobov starom pár tisíc rokov sa našlo výborne zachovalé medové pečivo? Keďže v čase predvianočného zhonu je každá sekunda času drahá, pripravili sme si pre vás recept na medovníčky z hrnčeka, ktoré zvládnete pripraviť aj o polnoci.
INGREDIENCIE:
- 2 hrnčeky hladkej múky (1 hrnček = 250 ml)
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 70 gramov masla
- 1/4 hrnčeku medu
- 1 vajce
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL perníkového korenia
POSTUP:
- V hrnci si roztopíme maslo a pridáme med. Zamiešame. Vo väčšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva. Zmiešame aj s cukrom, vajíčkom a perníkovým korením.
- Pridáme tekuté maslo s medom a vypracujeme hladké cesto. Keď je cesto kompaktné a nelepí sa, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a vykrajujeme. Plech si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň medovníčky.
- Ak sa nám po upečení nechce medovníčky zdobiť polevou, poukladáme navrch kúsky vlašských orechov. Pekne to vyzerá a ešte lepšie chutí. Potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 8-10 minút. Ak ste nepoužili na zdobenie orechy, môžete ozdobiť bielou cukrovou polevou. Fantázii sa medze nekladú.