25 Apríl, Štvrtok
 10 °C
TOP

Medovníčky z hrnčeka

Vianoce bez nich si mnohí nevieme ani predstaviť. Medovníky. Kedysi sa piekli väčšinou v kláštoroch a na panstvách. Cesto na ne má skvelú vlastnosť. Surové a ani upečené státím nestráca na kvalite a chuti. Vydrží neuveriteľne dlho. Vedeli ste, že v jednom z egyptských hrobov starom pár tisíc rokov sa našlo výborne zachovalé medové pečivo? Keďže v čase predvianočného zhonu je každá sekunda času drahá, pripravili sme si pre vás recept na medovníčky z hrnčeka, ktoré zvládnete pripraviť aj o polnoci.

INGREDIENCIE:

  • 2 hrnčeky hladkej múky (1 hrnček = 250 ml)
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 70 gramov masla
  • 1/4 hrnčeku medu
  • 1 vajce
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia

POSTUP:

  1. V hrnci si roztopíme maslo a pridáme med. Zamiešame. Vo väčšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva. Zmiešame aj s cukrom, vajíčkom a perníkovým korením.
  2. Pridáme tekuté maslo s medom a vypracujeme hladké cesto. Keď je cesto kompaktné a nelepí sa, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a vykrajujeme. Plech si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň medovníčky.
  3. Ak sa nám po upečení nechce medovníčky zdobiť polevou, poukladáme navrch kúsky vlašských orechov. Pekne to vyzerá a ešte lepšie chutí. Potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 8-10 minút. Ak ste nepoužili na zdobenie orechy, môžete ozdobiť bielou cukrovou polevou. Fantázii sa medze nekladú.

Prajeme vám dobrú chuť!

Odoslať komentár