Medové rezy – sladká klasika na vianočný stôl
Viete si predstaviť vianočné maškrtenie bez medových rezov? Ich pôvod siaha do stredoveku. Práve vtedy bol med to najsladšie čo ľudia mali. Vyvinuli sa z jednoduchých medových koláčov a dnes sú prezývané aj ako sladký poklad slovenskej kuchyne. Posledný víkend pred Vianocami si ich skúste pripraviť podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
CESTO:
- 160 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 400 g hladkej múky
- 80 g masla
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžice medu
PLNKA:
- 0,25 L mlieka
- 90 g práškového cukru
- 1 Zlatý klas
- 125 g masla
ĎALEJ POTREBUJETE:
- 100 g čokolády na varenie
- 20 g Cery
- Slivkový lekvár
POSTUP:
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy v miske a vypracujeme hladké cesto.
- Rozdelíme si ho na 4 úplne rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na tenko. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 5-7 minút, kým pláty nie sú hnedé.
- Z mlieka a Zlatého klasu si uvaríme hustejší puding. Nepridávame doň cukor. Necháme ho vychladnúť.
- Pripravíme si čokoládu na varenie a spolu s Cerou roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Maslo si vyšľaháme s práškovým cukrom. A pridáme do pudingu. Puding musí mať rovnakú teplotu ako maslo, aby sa plnka nezrazila.
- Môžeme začať napĺňať pláty. Jeden plát natrieme plnkou z pudingu, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme slivkový lekvár. Následne naň položíme ďalší plát a naň dáme pudingovú plnku a prikryjeme posledným plátom.
- Rozpustenú čokoládu vylejeme na medové rezy a necháme stuhnúť asi 6 – 12 hodín.