21 December, Sobota
 5 °C
TOP

Medové rezy – sladká klasika na vianočný stôl

Viete si predstaviť vianočné maškrtenie bez medových rezov? Ich pôvod siaha do stredoveku. Práve vtedy bol med to najsladšie čo ľudia mali. Vyvinuli sa z jednoduchých medových koláčov a dnes sú prezývané aj ako sladký poklad slovenskej kuchyne. Posledný víkend pred Vianocami si ich skúste pripraviť podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

CESTO:

  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 400 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžice medu

PLNKA:

  • 0,25 L mlieka
  • 90 g práškového cukru
  • 1 Zlatý klas
  • 125 g masla

ĎALEJ POTREBUJETE:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 20 g Cery
  • Slivkový lekvár

POSTUP:

  1.  Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy v miske a vypracujeme hladké cesto.
  2. Rozdelíme si ho na 4 úplne rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na tenko. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 5-7 minút, kým pláty nie sú hnedé.
  3. Z mlieka a Zlatého klasu si uvaríme hustejší puding. Nepridávame doň cukor. Necháme ho vychladnúť.
  4. Pripravíme si čokoládu na varenie a spolu s Cerou roztopíme vo vodnom kúpeli.
  5. Maslo si vyšľaháme s práškovým cukrom. A pridáme do pudingu. Puding musí mať rovnakú teplotu ako maslo, aby sa plnka nezrazila.
  6. Môžeme začať napĺňať pláty. Jeden plát natrieme plnkou z pudingu, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme slivkový lekvár. Následne naň položíme ďalší plát a naň dáme pudingovú plnku a prikryjeme posledným plátom.
  7. Rozpustenú čokoládu vylejeme na medové rezy a necháme stuhnúť asi 6 – 12 hodín.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár