Jelení guľáš so žemľovou knedľou
Guľáš varený v prírode v kotlíku nemusí mať len podobu polievky. Ak si ho ukuchtíte na husto a priložíte k nemu domácu žemľovú knedľu, o gastro zážitok bude postarané. My sme si pre vás pripravili guľáš z jelenieho mäsa, ktoré obsahuje veľa bielkovín a pomerne málo tuku. Ak si nachystáte kvalitný základ, s ktorým sa pohráte, bude mať nielen výbornú chuť, ale aj krásnu farbu. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
Na guľáš:
- jelenie mäso
- 2 kusy cibule
- bravčová masť
- soľ
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- 100 ml červeného vína
- 1 PL paradajkového pretlaku
- cesnak
Na žemľovú knedľu:
- 4 žemle
- 150 ml mlieka
- 1 vajce
- štipka strúhanky
- 80 g hrubej múky
- soľ
- petržlenová vňať
POSTUP:
- Nakrájame si mäso na kocky. Spražíme si cibuľu, pridáme mäso a opražíme. Pridáme soľ, korenie a podlejeme troškou vody. Za občasného miešania varíme až kým mäso nie je mäkké.
- Pridáme paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, víno a dusíme.
- Pripravíme si žemľovú knedľu. Žemle si nakrájame na kocky a zalejeme teplým mliekom. Necháme odstáť nech nasiaknu. Pridáme žĺtok, múku a z bielkov vyšľahaný sneh. Dosypeme petržlenovú vňať. Podľa potreby aj strúhanku. Osolíme podľa chuti a tvarujeme knedle.
- Dáme si zovrieť vodu a knedle vkladáme do nej až kým nevyplávajú hore. Nakrájame k pripravenému guľášu a môžeme podávať.