21 December, Sobota
 3 °C
TOP

Jelení guľáš so žemľovou knedľou

Guľáš varený v prírode v kotlíku nemusí mať len podobu polievky. Ak si ho ukuchtíte na husto a priložíte k nemu domácu žemľovú knedľu, o gastro zážitok bude postarané. My sme si pre vás pripravili guľáš z jelenieho mäsa, ktoré obsahuje veľa bielkovín a pomerne málo tuku. Ak si nachystáte kvalitný základ, s ktorým sa pohráte, bude mať nielen výbornú chuť, ale aj krásnu farbu. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

Na guľáš:

  • jelenie mäso
  • 2 kusy cibule
  • bravčová masť
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • 100 ml červeného vína
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • cesnak

Na žemľovú knedľu:

  • 4 žemle
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • štipka strúhanky
  • 80 g hrubej múky
  • soľ
  • petržlenová vňať 

POSTUP:

  1. Nakrájame si mäso na kocky. Spražíme si cibuľu, pridáme mäso a opražíme. Pridáme soľ, korenie a podlejeme troškou vody. Za občasného miešania varíme až kým mäso nie je mäkké. 
  2. Pridáme paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, víno a dusíme. 
  3. Pripravíme si žemľovú knedľu. Žemle si nakrájame na kocky a zalejeme teplým mliekom. Necháme odstáť nech nasiaknu. Pridáme žĺtok, múku a z bielkov vyšľahaný sneh. Dosypeme petržlenovú vňať. Podľa potreby aj strúhanku. Osolíme podľa chuti a tvarujeme knedle. 
  4. Dáme si zovrieť vodu a knedle vkladáme do nej až kým nevyplávajú hore. Nakrájame k pripravenému guľášu a môžeme podávať. 

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár