23 Apríl, Utorok
 6 °C
TOP

Upečte si gaštany

Voňavé horúce pečené gaštany si najčastejšie vychutnávame z pouličných stánkov na rozličných jarmokoch či vianočných trhoch. Pripraviť si však túto pochúťku môžeme aj doma. Prinášame tipy, ako sa to podarí.

Poznáme viacero spôsobov, ako pečené gaštany pripraviť. Niektorí gaštany pred pečením povaria chvíľu vo vode a potom upečú, iní ich podlievajú vodou počas pečenia priamo na plechu, ďalší ich pečú nasucho.

Recept na pečené gaštany

Gaštany narežte ostrým nožom na špičke do krížika. Rezy by mali byť hlboké asi 4 až 5 mm, aby sa gaštany po upečení dali dobre ošúpať. Takto narezané ich vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, pridať môžete aj trošku soli a dajte variť. Keď voda chvíľu vrie, gaštany odstavte zo sporáka a sceďte ich. Rúru rozohrejte na 200°C. Gaštany presypte do pekáča, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie a pečte v rúre približne 20 až 25 minút a počas pečenia plechom občas potriasajte. Po vytiahnutí gaštanov z rúry ich zakryte utierkou a nechajte 10 minút chladnúť. Ešte teplé ich očistite, so studenými by to už nešlo.

Náš tip:

-Dajte si záležať aj na výbere gaštanov a kupujte čerstvé a zdravé plody. Spracujte ich čo najskôr.

-Pozornosť venujte aj tomu, ako gaštany narežete -je to veľmi dôležité najmä preto, aby gaštany počas pečenia v rúre nevybuchovali.

zdroj foto makamuki0 pixabay

Odoslať komentár