Tri polievky na zahriatie
Tak ako k letu neodmysliteľne patria zeleninové šaláty, zimu si nevieme predstaviť bez horúcich polievok. Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. O jej blahodarnom účinku vedeli už naše babičky. Ak treba, rýchlo zahreje a je aj bohatým zdrojom tekutín i výživných látok. Polievky sú výborné pri prechladnutí, a to hlavne tie, ktoré sú pripravené z potravín, ktoré telo prirodzene prehrievajú ako tekvica, cesnak, cibuľa, koreniny alebo zázvor. Pripravili sme si pre vás tri recepty na chutné polievky.
Mrkvová polievka so zázvorom
INGREDIENCIE:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 1 stonka stropkového zeleru (príp. 1 maličký buľvový zeler)
- 1 čerstvý zázvor
- 2 PL olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1⁄2 zväzku koriandra (alebo sušený, či korenie)
- soľ, čierne korenie
- 2 PL kyslej smotany
POSTUP:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky, zeler očistíme a nakrájame nadrobno. Zázvor ošúpeme a nastrúhame.
- Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu, zeler azázvor. Všetko za občasného miešania zhruba 5 minút podusíme.
- Podlejeme zeleninovým vývarom a polievku varíme na miernom ohni ešte asi 30 min. Nakoniec ju rozmixujeme na pyré. Koriander nasekáme na drobno a pridáme do polievky. Osolíme a okoreníme podľa chuti, necháme prejsť varom. Dochutíme kôpkou kyslej smotany a podávame.
Hokkaido so smotanou
INGREDIENCIE:
- 1 tekvica Hokkaido
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 4 PL olivový olej
- 1 PL maslo
- cca 1,5l zeleninový vývar
- 1-2 dl smotany
- soľ, korenie
- Na ochutenie tekvicový olej koriander, tekvicové jadierka
POSTUP:
- Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, 2-3 minúty restujeme
- Pridáme umytú, na menšie kúsky pokrájanú tekvicu Hokkaido (aj so šupou), 5 minút restujeme, potom zalejeme horúcim vývarom tak, aby vývar bol cca 2 cm nad tekvicou, osolíme, okoreníme a varíme kým nie je tekvica mäkká.
- Následne rozmixujeme, vrátime na oheň, pridáme smotanu na zjemnenie, prevaríme a podávame ozdobené tekvicovým olejom – môžeme pridať nasucho pražené tekvicové jadierka a nasekaný koriander. Polievka je výborná a jednoduchá na prípravu.
Cviklovo-hokkaidová polievka so zázvorom
INGREDIENCIE:
- 1ks tekvice hokkaido
- 250g uvarenej cvikly
- 1ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2cm očistený zázvor
- 1 PL sójová omáčka
- 1PL maslo
- 1PL olivový olej
- voda alebo zeleninový vývar
- citrónová šťava podľa chuti
- soľ, mletá rasca, mletý peper podľa chuti
POSTUP:
- Umytú tekvicu hokkaido zbavíme semienok a spolu so šupkou ju nakrájame na kocky.
- Cibuľu nakrájame na jemno a na olivovom oleji a masle ju opražíme do sklovita. Pridáme