28 Marec, Štvrtok
 14 °C
TOP

Tri polievky na zahriatie

Tak ako k letu neodmysliteľne patria zeleninové šaláty, zimu si nevieme predstaviť bez horúcich polievok. Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. O jej blahodarnom účinku vedeli už naše babičky. Ak treba, rýchlo zahreje a je aj bohatým zdrojom tekutín i výživných látok. Polievky sú výborné pri prechladnutí, a to hlavne tie, ktoré sú pripravené z potravín, ktoré telo prirodzene prehrievajú ako tekvica, cesnak, cibuľa, koreniny alebo zázvor. Pripravili sme si pre vás tri recepty na chutné polievky.

Mrkvová polievka so zázvorom

INGREDIENCIE:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 1 stonka stropkového zeleru (príp. 1 maličký buľvový zeler)
  • 1 čerstvý zázvor
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1⁄2 zväzku koriandra (alebo sušený, či korenie)
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL kyslej smotany

POSTUP:

  1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky, zeler očistíme a nakrájame nadrobno. Zázvor ošúpeme a nastrúhame.
  2. Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu, zeler azázvor. Všetko za občasného miešania zhruba 5 minút podusíme.
  3. Podlejeme zeleninovým vývarom a polievku varíme na miernom ohni ešte asi 30 min. Nakoniec ju rozmixujeme na pyré. Koriander nasekáme na drobno a pridáme do polievky. Osolíme a okoreníme podľa chuti, necháme prejsť varom. Dochutíme kôpkou kyslej smotany a podávame.

Hokkaido so smotanou

INGREDIENCIE:

  • 1 tekvica Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 4 PL olivový olej
  • 1 PL maslo
  • cca 1,5l zeleninový vývar
  • 1-2 dl smotany
  • soľ, korenie
  • Na ochutenie tekvicový olej koriander, tekvicové jadierka

POSTUP:

  1. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, 2-3 minúty restujeme
  2. Pridáme umytú, na menšie kúsky pokrájanú tekvicu Hokkaido (aj so šupou), 5 minút restujeme, potom zalejeme horúcim vývarom tak, aby vývar bol cca 2 cm nad tekvicou, osolíme, okoreníme a varíme kým nie je tekvica mäkká.
  3. Následne rozmixujeme, vrátime na oheň, pridáme smotanu na zjemnenie, prevaríme a podávame ozdobené tekvicovým olejom – môžeme pridať nasucho pražené tekvicové jadierka a nasekaný koriander. Polievka je výborná a jednoduchá na prípravu.

Cviklovo-hokkaidová polievka so zázvorom

INGREDIENCIE:

  • 1ks tekvice hokkaido
  • 250g uvarenej cvikly
  • 1ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2cm očistený zázvor
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1PL maslo
  • 1PL olivový olej
  • voda alebo zeleninový vývar
  • citrónová šťava podľa chuti
  • soľ, mletá rasca, mletý peper podľa chuti

POSTUP:

  1. Umytú tekvicu hokkaido zbavíme semienok a spolu so šupkou ju nakrájame na kocky.
  2. Cibuľu nakrájame na jemno a na olivovom oleji a masle ju opražíme do sklovita. Pridáme

Prajeme dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár