17 September, Piatok
 19 °C
TOP

Aj v redakčnej kuchyni zavárame, skúsite naše tipy?

Sezóna zavárania je v plnom prúde, záhrady aj trhoviská ponúkajú množstvo plodín pre tento účel. Viete však, ako správne postupovať, aby boli vaše zaváraniny naozaj dokonalé a chutné? Skúste postupovať podľa nášho krátkeho manuálu a výsledok bude podľa vašich predstáv. Apropos, prinášame aj niekoľko zaváraninových tipov z redakčnej kuchyne.

Ako to urobiť správne?

Prvou a veľmi dôležitou vecou je, aby vaše zaváraninové poháre a, samozrejme, aj uzatváracie viečka boli dokonale čisté. Dôkladne ich umyte a pre čo najlepší výsledok je vhodné poháre aj viečka krátko prevariť o na hladkej ploche nechať vyschnúť. Poháre neutierame, aby v nich neostali žiadne čiastočky. Až potom si poháre naplňte ovocím či zeleninou. Aj tu platí, že plodiny musia byť dôkladne umyté. Aj tá najmenšia nečistota môže byť dôvodov, že sa vaša zavárnina zakalí či pokazí ešte skôr, ako by ste ju otvorili na konzumáciu. Poháre naplnené ovocím či zeleninou zalejeme nálevom a uzavrieme viečkom. Následne prichádza proces sterilizácie. Ak zavárame v pare, vodu nalejeme iba na dno hrnca. Pri vodnom zaváraní by mala voda siahať do štvrtiny, resp. do polovice pohárov. Ak používame teplý nálev, voda by mala byť horúca. Hrniec zakryjeme a vodu rýchlo privedieme do varu. Sledujeme teplotu a čas podľa druhu zaváraných surovín. Pri každej plodine sú časy rozdielne – dobre vám poslúžia overené recepty z kuchárskych kníh. Keď je proces sterilizácie hotový, poháre so zaváraninou ukladáme na podložku, ktorá však nesmie byť studená. Dobre vám poslúži bavlnená plachta či deka. Keď poháre vychladnú, otočíme ich dnom hore, aby sme zistili, či viečka dôkladne tesnia.

Na prípravu kompótov použite čerstvo obraté ovocie, nie však príliš mäkké či prezreté. Náš tip: jablká či hrušky pred konzervovaním olúpte, zbavte jadrovníka a na chvíľu ich namočte do vody s trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedlo. Ovocie uložené v pohároch zalievame spravidla vychladnutým roztokom približne 2 cm od horného okraja. ak zalievate horúcim nálevom, hneď poháre uzavrite a vložte do hrnca s vodou približne rovnakej teploty ako nálev. Skvelým pomocníkom je zavárací hrniec s teplomerom, ak ho nemáte, dobre vám poslúži veľký hrniec s dierkovanou vložkou.

Pripravili ste zaváraniny, dbali ste na všetky pravidlá a napriek tomu sa niečo pokazilo? Vieme, prečo…

Ak vaša zaváranina začne kvasiť či plesnivieť, pravdepodobne za to môže nízka teplota alebo krátkyčas sterilizácie, ale môže to byť aj zle umyté ovocie či zelenina.

Ak je viečko na pohári zle prichytené, znamená to, že pri sterilizácii alebo chladení vnikne do pohára vzduch. Na vine môže byť príliš plný alebo prasknutý pohár, ale aj chybné viečko.

Ak vám ovocie začne v pohári hnednúť, pravdepodobne boli plody nesprávne zaliate a neprekrýva ich nálev. ak vám kompót zhnedne po otvorení, sterilizovali ste nesprávne.

Domáca čalamáda

Potrebujeme: 1 stredne veľká biela kapusta, 2,5 kg papriky – použite nielen zelenú, ale aj červenú či žltú, čalamáda bude pekne farebná, 6 ks stredne veľkej cibule, 4 mrkvy, 100 ml rastlinného oleja, 50 – 100 ml octu, kryštáľový cukor podľa chuti – nám sa osvedčilo cca 75 g, lyžička soli

Postup: Všetku zeleninu očistíme, nakrájame na rezance a preložíme do väčšej nádoby, aby sa nám zmes dobre miešala. Všetko splu premiešame s cukrom, soľou, olejom a octom. Zmes zakryjeme utierkou, prípadne inou tkaninou a odložíme na chladné a tmavé miesto na 12 hodín. Všetka zeleninu uvoľní svoju šťavu a chute.

Takto pripravenú zeleninovú zmes najprv ochutnajte, či je podľa vašich predstáv, prípadne ju dochuťte a následne ju naložte do zaváracích pohárov. Zeleninu zalejeme šťavou, ktorá sa uvoľnila a poháre uzatvoríme viečkami. Naplnené poháre dáme do zaváracieho hrnca s vodou a zohrejeme na 100 °C, necháme minútu prevrieť, kým viečka dostatočne priľnú k povrchu pohárov. Ihneď odstavíme zo zdroja tepla a necháme v hrnci vychladnúť.

Sušené paradajky v olivovom oleji

Potrebujeme: mäsité paradajky, 5 – 6 strúčikov cesnaku, olivový olej, soľ, čerstvú bazalku a oregano.

Postup: Najprv je potrebné paradajky sušiť v rúre, a to tak, že nakrájané ich uložíme šupkou dole na mriežku v rúre, ktorú sme vystlali aj papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na na 80 °C a paradajky takto sušíme niekoľko hodín s malými prestávkami. Dvierka rúry nechajte mierne otvorené, aby mala kadiaľ unikať para a vlhkosť. Vysušené paradajky osolíme a ukladáme do čistých pohárov, striedavo pridávame aj cesnak, oregano a bazalku. Naplnené poháre utlačíme a zalejeme olejom až po vrch. Uzavrieme viečkami a poháre odložíme do chladničky, kde nám vydržia aj 2 – 3 mesiace.

Slivkový lekvár z rúry

Potrebujeme: Na 1kg zrelých sliviek pridáme 1 kg kryštáľového cukru, 1 dl octu, 1 dl vody, 1 balíček konzervovacieho prášku. Množstvo ingrediencií si teda upravte podľa toho, koľko máte ovocia.

Postup: Umyté a vykôstkované slivky pomelieme a dáme do hrnca, pridáme cukor, ocot a vodu a premiešame. Zmes vylejeme na pekáč z vyššími bokmi a vložíme ho do rúry vyhriatej na 200°C. Keď začne vrieť znížime na 150 °C a pečieme ďalšie 3 – 4 hodiny až do želanej hustoty. Po dopečení pridáme konzervovaí prášok a zmes naplníme do pohárov, ktoré sme predtým mierne nahriali. Uzavreté poháre s lekvárom zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť.

Sterilizovaný uhorkový šalát

Potrebujeme: 3,5 kg uhoriek nakladačiek, 6 červených cibúľ, 3 biele cibule, 5 väčších paprík, 8 ks mrkvy,

kôpor, 1 kg kryštáľového cukru, 0,5 l octu, 1 balíček nakladača, nové korenie.

Postup: Všetku zeleninu dôkladne umyjeme a nastrúhame. Vo väčšej nádobe zmiešame zeleninu s dekom, octom, cukrom a koreninami a takto pripravenú zmes necháme 2 – 3 hodiny odstáť. Po naplnení pohárov šalát sterilizujeme 15 minút, vychladnúť ich necháme opäť zabalené v deke.

Zaváraná cvikla s chrenom

Potrebujeme: 10 ks stredne veľkej cvikly, soľ, drvenú rascu, bobkový list, mleté čierne korenie, čerstvý chren, kryštáľový cukor, citrónovú šťavu a vodu

Postup: Cviklu umyjeme a uvaríme aj so šupkou v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj bobkový list a rascu. Domäkka uvarenú cviklu necháme vychladiť a potom ju ošúpeme. Následne si cviklu najemno postrúhame, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou, pridáme najemno nastrúhaný chren a približne 2 dl vody. Zmes povaríme približne 8 – 10 minút a ešte horúcu ju nalejeme do zaváracích pohárov. Ihneď uzatvoríme viečkami a sterilizujeme pri teplote 80 °C asi 10 minút. Opäť platí, že necháme vychladnúť zabalené v deke.

Odoslať komentár