16 September, Štvrtok
 27 °C
TOP

Objavte zázračné účinky červenej repy

Už antickí Gréci či starí Rimania používali červenú repu alebo cviklu, ako ju tiež nazývame, ako zdravú potravinu. Okrem iného im pomáhala znižovať horúčku. Pozreli sme sa však aj na ďalšie benefity tejto bežne dostupnej plodiny u nás.

Červená repa je ľahkou zeleninou, ktorá obsahuje až 90% vody, iba 7 % cukrov a množstvo minerálnych látok. Sú medzi nimi horčík, vápnik, jód, kremík, draslík, železo, meď, ďalej kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamíny C, E, B1, ale aj betakarotén, betanín a tiež vlákninu.

Cvikla je nápomocná pri znižovaní krvného tlaku. Podľa jednej z mnohých štúdií stačí vypiť pohár čerstvej šťavy z červenej repy a o ár hodín môže byť váš krvný tlak o niečo nižší. Repa pomáha zvýšiť prietok krvi, preto má skvelý vplyv aj na správne fungovanie mozgu.

Taktiež je červená repa vhodnou potravinou pri liečbe rakoviny. Odporúča sa piť pravidelne čerstvú šťavu z repy.

Ak máte ťažkosti s trávením, ako je zápcha, nadúvanie či zlé trávenie niektorých potravín, skúste podporiť správne fungovanie tráviaceho systému práve červenou repou. Betanín v nej obsiahnutý má priaznivý vplyv na vaše črevá či žalúdok.

Ak patríte k milovníkom zdravých zeleninových šalátov, skúste aj tie naše z redakčnej kuchyne:

…s kyslou kapustou

Kyslú kapustu sceďte, nakrájajte, červenú repu nastrúhajte na hrubšom strúhadle, cibuľu nakrájajte na tenké pásiky, zmiešajte, pridajte najemno postrúhaný čerstvý chren a k tejto zmesi pridajte buď pochúťkovú smotanu alebo biely jogurt, dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Podávajte ako prílohu k červenému mäsu.

…s mrkvou a jablkom

Ošúpte červenú repu, mrkvu a jablko. Všetko nastrúhajte, pridajte šťavu z jedného citróna, pár kvapiek olivového oleja a lyžičku jemne nastrúhaného chrenu. Dochuťte soľou a korením a dajte asi na hodinu do chladničky. Vychladený chutí skvele napríklad s opečeným pečivom či hriankou.

Odoslať komentár