24 Apríl, Streda
 5 °C
TOP

Pestujeme bylinky – kôpor

Kôpor voňavý (Anethumgraveolens) je bylinka pochádzajúca z Ruska a oblastí Stredomoria. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok a uplatnenie nájde aj v našej kuchyni.

Liečivé účinky

Kôpor obsahuje horčík, draslík, fosfor, meď, sodík, zinok, železo, vápnik, omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale aj vitamíny A, B a C. Obsahom monoterpénov a flavonoidov nás chráni pred voľnými radikálmi, neutralizuje niektoré typy karcinogénov ako napríklad benzopyrény, ktoré sú súčasťou dymu z cigariet, uhlia a odpadových spaľovní. „Prchavé oleje v kôpri majú jasne preukázateľný antibakteriálny účinok, podobne ako cesnak. Okrem toho je výborným zdrojom vápnika a tým je prospešný pri prevencii osteoporózy“, hovorí Mgr.Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Jeho konzumácia sa podľa odborníčky odporúča aj dojčiacim mamičkám, pretože podporuje tvorbu materského mlieka.

Pestovanie

Kôpor obľubuje slnečné stanovište. Vysievajte ho priamo na hriadku v záhrade, ale dariť sa mu bude aj v kvetináči. V tom prípade však bylinke zadovážte dostatočne hlbokú nádobu, keďže má dlhý koreň.

Zber

Semená kôpru zberáme v auguste a septembri, keď vňať začína žltnúť. Jeho zelenú časť zberáme počas celej sezóny.

Použitie

Lístočky kôpru používame v kuchyni na dochutenie omáčok, pečených rýb i šalátov.

Náš tip:

Kôpor si môžete nasušiť, prípadne zamraziť aj do zásoby. Do nádobky určenej na výrobu kociek ľadu vložte lístky kôpru a zalejte vodou. Ľadové kocky vám v zimných mesiacoch výborne poslúžia pri príprave omáčok. Ak máte kôpru veľa, jeho čerstvé vetvičky môžete mraziť aj v plastových vzduchotesných nádobách.

zdroj foto: Kathas_Fotos pixabay

Odoslať komentár