Huby v dvoch jednoduchých receptoch
Jesenné obdobie je priam ideálne na zber húb. Dopriať si ich však môžete aj v prípade, že nepatríte k vášnivým hubárom. Na pultoch predajní je už v súčasnosti celkom pestrý výber týchto zdraviu prospešných plodov. Prinášame recept na chutnú polievku i krémové rizoto.
Hubová smotanovo – kôprová polievka
Suroviny:
300g húb, 4 zemiaky, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, 2 tégliky kyslej smotany, 3PL hladkej múky, olej, 3PL nasekaného kôpru, 3 vajcia
Postup:
Huby očistite a pokrájajte. Do hrnca nalejte olej, pridajte huby, soľ, rascu, mleté čierne korenie a orestujte.
Zemiaky umyte, očistite, nakrájajte na kocky a pridajte k hubám. Zalejte 1,5 litrom vody, prípadne hubového bujónu a varte domäkka.
Vajcia uvarte natvrdo.
V smotane rozšľahajte múku, vlejte do polievky a varte ešte päť minút. Na záver pridajte nasekaný kôpor.
Polievku môžete podávať s natvrdo uvareným vajíčkom a celozrnným chlebom alebo pečivom.
Hubové rizoto
Suroviny:
200g čerstvých hríbov alebo 50g sušených hríbov, 1/2 PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 4 lístky šalvie, 185g okrúhlej ryže, 60ml suchého červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, 1l zeleninového vývaru, syr parmazán
Postup:
Huby očistite a pokrájajte. Ak budete používať sušené huby, tie aspoň hodinu pred prípravou rizota namočte do teplej vody, ktorú pred varením húb sceďte. Na väčšej panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a pretlačený cesnak a orestujte. Pridajte huby, nasekanú šalviu a restujte ďalšie 2 minúty. Pridajte ryžu, soľ, mleté čierne korenie a restujte 2 minúty. Prilejte víno a miešajte, kým vsiakne do ryže. Potom prilejte horúci vývar a miešajte, až kým bude ryža krémová. Podávajte posypané hoblinkami parmazánu.
Ilustračné foto. zdroj foto valtercirillo pixabay